19.12.2023

Odaberite rasu psa spram uslova stanovanja



Ljubitelji pasa često biraju rasu psa prema stečenim simpatijama. A to je najčešće pogrešno. Pri tom zanemaruju sve ostale faktore: specifičnosti i potrebe rase kao i uslove držanja.

Možda vaša omiljena rasa nije za vas?! Razmislite o tome. Posledice lošeg izbora možemo videti na ulici. Rasne pse i mešance sa ogrlicom, kako besciljno lutaju, napušteni od neodgovornih vlasnika.

Ako nismo u stanju da psu u stanu pružimo adekvatne uslove za život i sve potrebno što pojedina rasa ili tip psa zahteva, korektnije je da ne nabavljamo tu rasu već da, uz pomoć stručnjaka, razmislimo o kupovini neke druge. 


Odakle nam inspiracija za izbor pojedinih rasa pasa?
_____________



Sve je počelo davno, kada je snimljen serijal filmova o Lesiju, škotskom ovčaru, koji se u najpoznatijem filmu iz ovog serijala vraća kući.

Nakon gledanja filma „Betoven“, gde je glavnu ulogu dobio jedan bernardinac, mnogi su poželeli upravo takvog psa za kućnog ljubimca. Ne razmišljajući o činjenici da bi njegovo prisustvo zauzelo pola dnevnog boravka u stanu.


Setimo se i vrlo emotivnog filma „Hačiko“ sa psom rase japanska akita i Ričardom Girom u glavnim ulogama. Kao i vrlo komičan, a ujedno i dirljiv film „Marli i ja“, sa nestašnim labradorom Marlijem u glavnoj ulozi. Mnogi su i posle ovog filma poželeli upravo tu rasu za kućnog ljubimca ne pitajući se pri tome, da li labrador može da živi u stanu. Može, naravno. Ali kako će mu biti?

Da li je vlasnik sposoban i vešt da se izbori sa karakterom omiljene rase. Najčešće nije. Zato na ulici ne tako retko vidimo ćudljive, nervozne, preplašene i pse koji imaju sklonst da ujedu druge pse, pa čak i ljude.

I crtani filmovi i stripovi često su uticali na odabir rase. Diznijeva Maza, Snupi Čarlija Brauna, Raf Denisa Napasti ili smešna i nezgrapna doga Skubi du.



Japanska Akita i Ričard Gir, film 'Hačiko'


Ovakav odabir je nešto bezbolniji, jer se u pomenutim crtaćima pojavljuju rase koje su sa pravilnim pristupom naviknute na život u stanu. Kod prethodno pomenuta tri primera radi se o rasama kavalir španijel, bigl i Denisov Raf nepoznate rase, ali najviše liči na vestiku, zapadno škotskog terijera. Dogi (Skubi Du), morali bi ipak pružiti veći životni prostor, makar dvorište.

Postoje, naravno, i trendovi i rase koje su tog trenutka u modi. Nekada je to bio i još uvek je zlatni retriver, pa recimo čau-čau, haski ili malecni pomeranski špic-boo.


Kako biramo rasu psa?
_____________


Pravilan način izbora rase svodi se na nekoliko osnovnih principa:
  • Upoznati se sa karakterom i anatomskim karakteristikama rase 
  • Životnim potrebama i obavezama prema psu
  • Načinom odgoja i vaspitanja

Svaki pas, bio on rasan ili mešanac ima svoj karakter. Još od nastanka pojedinih rasa, vodilo se računa o njihovim karakternim osobinama, pa su pored anatomskih karakteristika i karakterne osobine odlučivale koju namenu će dobiti određena rasa. Prema tome nisu svi psi opredeljeni za kućne ljubimce. Pogotovo ne za osobe koje te osobine ne poznaju ili ih prenebregavaju.

Ako pas ima nešto oštriju narav, a često su to psi iz grupe radnih službenih i pastirskih pasa, ili nekih terijera, poput staforda, ne preporučuju se neiskusnim ljudima koji neće znati vladati njima. Na primer, ne tako retko videćemo robusnog i velikog azijata (Srednje-azijskog ovčara), ili šarplaninca, kako ga dete šeta po parku, žive u malom stanu, a pas spava na balkonu (jer nemaju dvorište). Pitanje je ko koga u toj situaciji šeta?

Konkretno ove rasa najbolje se snalazi u svom prirodnom okruženju - na planini i u surovim vremenskim uslovima, kao dominantni čuvari stada i pastira. Eventualno, namena im može biti čuvanje nekog fabričkog kruga ili imanja.

Potrebno je obratiti pažnju na temperaturu u prostoru
_____________


Vrlo često ćemo videti polarne pse tipa špiceva, kao što su to malamut ili haski koji se drže u stanu, pored radijatora na +24°C, a oni u svom prirodnom okruženju uživaju na -10°C. Njihov je organizam sa svojom specifičnom termoregulacijom, gustim krznom i podlakom navikao na niske temperature.

U našem podneblju leti im je prevruće kao i zimi pored radijatora. Mi mislimo da im držanjem u stanu činimo dobro. Posle se čudimo zašto se toliko linjaju, više i češće nego što smo to očekivali.





Moramo imati u vidu da i neke druge rase, sklone, recimo, alergijama ili oslabljenom imunitetu imaju češće i pojačano linjanje nego u normalnim uslovima. Takođe, trebalo bi znati da su dlake oštrodlakih i kratkodlakih pasa teže za čišćenje iz tepiha, garderobe, sedišta u kolima i nameštaja, čak mnogo teže od mekanih dugih dlaka, koje se mogu lakše usisati.

Dugodlaki psi opet podrazumevaju redovno isčešljavanje i održavanje krzna urednim. Ovo ne bi trebalo ljubitelje pasa da odbije od želje da nabave psa i da ga drže u stanu, ali bi u obzir trebalo uzeti navedene pojave.

Neke rase su karakteristične po tzv. mikromeliji ili kratkonogosti, kao što su to jazavičari, korgiji ili baseti. Anatomija ovih rasa otežava im kretanje uz stepenice, a mi, na primer, živimo na trećem spratu bez lifta. Naravno da ovim i sličnim rasama idealne životne uslove čine dvorište sa lepo pokošenom travom gde se kretanje psa svodi na jedan isti nivo, bez nepotrebnog stepeništa, po kojem bi se teško penjali i spuštali. Takođe je neprirodno da psa često nosimo u naručju.

Obratite pažnju na potrebe rasa pasa za kretanjem
_____________


Životne potrebe psa podrazumevaju i dovoljno kretanja. Zato nije preporučljivo držanje lovačkih pasa u stanu, posebno nekih rasa, poput tartufara, ptičara ili goniča. Njima je potrebno da njuškaju i riju po zemljištu. Ako im to ne obezbedimo, stradaće zidovi, podne obloge i nameštaj. Pri tome će slabim kretanjem izgubiti radnu kondiciju. Njihove životne potrebe svode se na svakodnevno i stalno kretanje. Pa npr. simpatični bigl, vižla, hrtovi, tartufar, seter ili recimo posavski gonič imaju potrebu da gotovo svakodnevno pređu 5-8 km. A da li smo u mogućnosti da im to obezbedimo?

Savremeni način života podrazumeva da ste veći deo dana odsutni iz stana. Mnoge rase ne podnose ili jako teško podnose celodnevnu samoću. U stanju su da satima cvile žaleći za gazdom. Uglavnom su to psi iz grupe malih i temperamentnih pasa, poput pinča, maltezera, pudle, terijera i slično. Nije, naime, isto da li je vlasnik starija osoba, koja veći deo dana boravi sa svojim ljubimcem ili neka mlađa osoba koja ima i svoje dnevne obaveze van kuće.






Socijalizacija pasa je važan preduslov
_____________


Kada je reč o maloj stambenoj jedinici unutar neke velike zgrade, moramo razmišljati o više faktora. O socijalizaciji i vaspitanju našeg psa, jer nismo sami. U okruženju ima puno komšija i drugih kućnih ljubimaca. Nije baš jednostavno držati npr. malinou (belgijskog ovčara), koji je temperamentan, živahan, energičan, glasan i ponekad dominantnog i oštrijeg nastupa prema drugim psima, posebno kada se radi o kontaktu među mužjacima. Najprirodnija je njegova primarna namena kao službenog psa.

Slično je i sa staford terijerima, koji su nešto oštriji u nastupu ali mogu biti i dovoljno stabilni. Oni kao i pit bul terijeri mogu biti kućni ljubimci, ali je potreban ozbiljan pristup prilikom vaspitanja, u kontaktu sa drugim ljudima ili psima. Ako ih odmalena odgajamo uz sve preduzete mere socijalizacije, i oni mogu biti izuzetni kućni ljubimci.

Ukoliko ne možemo ispuniti obaveze prema svom ljubimcu, onda je humanije da ga ne nabavljamo dok se za to ne steknu uslovi.