08.09.2023

Priprema bašte za jesen
Jesen je period u godini kada je bašti potrebno posvetiti posebnu pažnju. Vreme je za pripremu i održavanje, planiranje, uređenje kompostišta i preuređenje svih površina namenjenih sadnji lukovica cveća koje će cvetati u proleće.Priprema i održavanje
_____________


Drveće i ukrasno žbunje najbolje je saditi u jesen. Dok je zemljište relativno toplo i vlažno biljke će imati dovoljno vremena da se prime i da u punom kapacitetu u proleće nastave vegetaciju. Pre same sadnje zemljište je potrebno prihraniti organskim đubrivom jer je samo po sebi iscrpljeno i odlikuje ga nedostatak hranljivih materijal.

Za prihanu upotrebite Plantella Organik, organsko đubrivo koje je u obliku mikropeleta koje ima karakteristiku posetepnog oslobađanja hranljivih materija tokom 6 meseci.

Na kraju cvetanja možete srediti gredice i dekorativne ivice tako što ćete ih očistiti od precvetalog cveća i uvelog lišća. Redovno odstranjivanje uvelog cveća pomaže biljci da ne troši energiju na stvaranje semena kod uvelih cvetova. Zbog opasnosti od noćnih mrazeva potrebno je uneti sobne biljke koje ne podnose hladnoću. Otpornije vrste trebalo bi što duže da ostanu napolju.

Povoljan period je i za pripremu zemljišta. Nakon što ga preorete i pregrabljate, zemljište će do proleća postati lako mrvljivo. Neophodno je i očistiti travnjak od opalog lišća koje tokom hladnijih meseci može istrunuti i naškoditi kvalitetu travnate površine.
Planiranje i preuređenje površina
_____________


Ovaj period idealan je za planiranje predstojeće vrtne sezone. Obratite pažnju kojim intenzitetom su se biljke razvijale u prethodnoj sezoni pa na osnovu toga unesite promene kako bi se vrt razvijao u pravcu u kome želite. Planirajte sadnju vrsta lukovica koje će cvetati u proleće, kao i drvenastih i žbunastih vrsta.Lukovice cveća
_____________

 

Sada se sadi lukovičasto cveće koje će cvetati na proleće. Prolećne gredice potrebno je pažljivo isplanirati jer lukovice koje se sad sade pružaju širok spektar boja i oblika. Nakon odabira lukovice, mesta i saksije, savetujemo vam da kupite kvalitetan supstrat i pripremite krupniji pesak.Naša preporuka je Plantella Ideal, kvalitetni supstrat koji sadrži potrebne mikro i makro elemente koji pozitivno deluju na razvoj biljke. Još jedna važna karakteristika ove vrste supstrata je i smanjenje stresa kod biljke kada se ona presađuje i sadi.Započnite sadnju tako što ćete dno saksije ispunite krupnijim peskom kako se višak vode ne bi skupljao. Na pakovanju svake lukovice naznačena je dubina sadnje, ali ukoliko lukovicu posadite na dubinu koja je tri puta veća od njenog prečnika – svakako nećete pogrešiti. Najčešće vrste koje se sade su lale, muskari, zumbuli, krokusi, narcisi, na vama je samo da se odlučite za vrste i kolorit.


Priprema kompostišta
_____________


Sada u vrtu ima mnoštvo materijala koji vam može omogućiti pripremu kvalitetanog komposta. Biljni materijal potrebno je sakupiti i čuvati na mestu koje ste odredili kao kompostište. Potrebno je obratiti pažnju na biljke na kojima su vidljivi simptomi bolesti ili prisustvo štetočina. Takav biljni materijal se ne odlaže na kompostište. Dobar vrtni kompost najbolje će obogatiti zemljište.