09.05.2022

Projekcija razvoja vremena u narednih 15 dana - period od 10.05. do 25.05.




Očekivana sinoptika
_____________


Početkom perioda će još postojati uticaj vrlo slabog ciklona nad Jonskim morem, zatim sledi jačanje anticiklona uz dotok toplog vazduha iz prostora severne Afrike.

Oko 16.05. se simulira postepena izmena sinoptike, polje anticiklona će svoj centar sve više izmeštati na sever ka Skandinaviji i time će prvo posle 15.05. usloviti lokalnu destabiluzaciju atmosfere i manje osveženje, dok je situiranjem anticiklona u širi prostor Skandinavije od 17.05. do oko 21.05. moguće i jače osveženje uz retke padavine ali dosta sveža jutra.

Posle 22.05. bi polje anticiklona preko središnje Evrope ponovo moglo ojačati ka nam donoseći stabilnije i toplije vreme.





Očekivan temperaturni trend na 2m visine
_____________

 

Prvih nekoliko dana bi se temperatura na 2m visine kretala oko proseka. Zatim uz dotok vazduha iz severne Afrike od 12.05. do oko 16.05. osetno toplije od proseka uz tipične maksimume do oko +27 stepeni Celzijusa koji bi lokalno mogli dostizati i oko +30 stepeni Celzijusa i to pre svega nad delovima regiona R1, R2 i R3.

Zatim sledi osetnije osveženje, posebno posle 18.05. kada bi se maksimumi često kratali samo oko +22 stepena Celzijusa,dok bi jutanrji minimumi bilo vrlo niski, posebno nad kotlinama i udolinama regiona R5 gde bi mogli padati ispod +5 stepeni Celzijusa. Posle 23.05. je moguće novo otopljenje.





Očekivana ukupna količina padavina
_____________


Nastavlja se trend relativno malo količine padavia i bez signala za neku jaču ciklogenezu u našj blizini ovaj maj bi nad velikom delom Srbije mogao biti vrlo sušan.

Na karti ukupne akumulirane količine kiše kod proračuna kontrolnog ECMWF modela se vidi da bi jedino delovi R4 i R5 akumulirali od 10mm do lokalno i oko 30mm taloga, dok bi ostali deo Srbije akumulirao ispod 10mm, uz neka manja lokalna pozitivna odstupanja. Najmanju količinu kipše bi po ovom proračuni dobili manji delovi regiona R2, istok regiona R3 i deo Južnog Pomoravlja gde bi akumulacija kiše mogla ostati ispod merljivog minimuma. Ovo su vrlo niske akumualcije u periodu kada se dubinska vlaga akumilira i u koliko do polovine juna ne bude konkrentije kiše na širem prostoru države letnji period za kojeg su prve indicije da će biti topao i sušan bi mogao biti veoma problematičan.

Srednja procena većeg broja proračua ECMWF modela je samo malo optimističnija u odosu na kontrolni proračun ovog modela i daje za oko 25% veću količinu akumulacije, posebno na severu regiona.






Očekivano odstupanje temperature početkom perioda
_____________


Početkom period sledi otopljenje koje bi kulminiralo oko 13.05. kada bi temperature vazduha nad delovima regiona R1, R2, R3 i R4 bile i znatno iznad proseka.





Sredinu ovog perioda bi trebalo obeležiti osveženje, koja bi najizraženije trebalo biti oko 18.05. kada bi temperature mogle biti i malo ispod proseka.





Očekivana prisutna vlaga u zemljištu
_____________


Sugerisani veoma niski padavinski totali će se nastaviti negativno održavati na udeo vlage u zemljištui i u koliko se trenutne projekcije ostvare nad velikom delom regiona R1, R2, R3 i R4 treba očekivati značajan deficit vlage, koji bi ponegde mogao ići i oko 100% ispod proseka za ovaj deo godine. Nešto manje izražen deficit (ali i dalje deficit) bi postojao nad regionom R5 pre svega zbog nešto više akumulacije i češće pojave lokalnih pljuskova.





Marko Čubrilo, profesor geografije

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija