22.05.2024

Pšenice i ječmovi iz portfolia Savacoop-a u dobroj kondiciji pred žetvu




U prisustvu pedesetak uspešnih poljoprivrednika Srema, kompanija Savacoop je u Bešenovu u petak 17. maja upriličila Dan polja strnina. Zajednička ocena svih prisutnih je da pšenica odlično izgleda s obzirom na manjak zimske vlage i padavina tokom drugog dela vegetacije.

Evo šta su nam o ogledu rekli stručnjaci Savacoop-a.



Dani polja strnih žita, Bešenovo, 17.05.2024.


Predstavljen sortiment strnih žita za 2024. godinu
_____________


Prvo je o postavljenom ogledu govorio rukovodilac semenske proizvodnje Jovan Borović.
 
- Cilj ogleda je da se proizvođači upoznaju sa našim sortimentom a i mi da isprobamo neke nove tehnologije. Ogled na kome se nalazimo posejan je krajem oktobra prošle godine. Usev je gotovo tokom cele vegetacije bio praćen visokim temparaturama i malom količinom padavina.

Usevi su dobro izbokorili, imaju dobru gustinu, imaju dovoljan broj zrna u klasu, a na njima nemamo značajnijih bolesti. Ukoliko period nalivanja bude nešto duži, sa ovakvim dnevnim i noćnim temperaturama, očekujem da će i kvalitet zrna, a ne samo prinos biti zadovoljavajući.




Jovan Borović, rukovodilac semenske proizvodnje


Na polju je prikazano nekoliko noviteta iz portfolija Savacoopa. To su KWS sorte ULTIM i RHUM. To su srednje kasne, odnosno kasne sorte pšenice. Borović navodi da je prikazan novitet kompanije SAATEN UNION, sorta pšenice PYTHON.
 
- Tu sortu smo ove godine prvi put postavili na većem broju ogleda kako bi videli šta od nje možemo da očekujemo. Prvo moramo sami sve da proverimo pa tek onda to nudimo tržištu. Kada je reč o kompaniji LG tu je sorta ASCONA koja je jedna od novijih sorti pšenice te kompanije, rekao je Borović.


Primenjeni tretmani zaštite na oglednom polju
_____________

 
Slavko Gudurić iz stručne službe Savacoop-a više je govorio o primenjenoj zaštiti na ogledu u Bešenovu.



 
Slavko Gudurić, Stručna služba Savacoop


- Koristili smo tri tretmana po tehnologiji Savacoop-a. Prvi tretman je bio krajem marta, fungicidima i insekticidima pošto je bilo malo vašiju. Koristili smo i folijarnu prihranu. Drugi tretman je bio list zastavičar, sa ozbiljnim fungicidima iz portfolija Savacoop-a. Treći tretman smo imali u cvetanju. Usev je održao zelenu boju bez obzira na uslove koje smo imali.

Domaćin je uspešan poljoprivrednik tako da je na početku vegetacije iz dva-tri puta uspešno suzbio miševe i voluharice. Ovaj ogled je uspešan, kako od odabira sorti do tehnologije koju smo primenili. Očekujemo prinos od 7,5 t/ha. Nažalost, poslednje kiše ovde nisu bile izdašne, tako da je ovde palo samo oko 20 litara po kvadratu.
 
Nakon obilaska polja u Maloj Remeti održano je i predavanje o predstavljenim sortama, a sve se završilo tradicionalnim druženjem.





Postavljeni ogledi za sezonu 2024
_____________

 
Ove godine kompanija Savacoop je oglede strnih žita postavila u Srbobranu za regon Bačke, severni i srednji Banat (Region 1 i Region 2), za region Srema, Mačve i Šumadije (Region 4) pored Bešenova, u Drenovcu i Smederevskoj Palanci.

Za područje srednjeg i južnog Banata, Stiga i Braničeva (Region 3) ogledi su postavljeni u Bavaništu, a za region centralne i južne Srbije (Region 5) u Leskovcu i Kraljevu.

 


Đorđe Simović