Tokom zime počinjemo sa uzgojem i setvom povrća. Ukoliko želimo da uzgojimo sopstvene sadnice, moramo izabrati kvalitetan semenski materijal, kvalitetno zemljište i obezbediti pravo okruženje za razvoj rasada u zdrave i mlade biljke.
Seme za sopstvene potrebe
_____________
Provera klijavosti semena
_____________
Ukoliko kod kuće imate staro seme, najbolje je uraditi test klijavosti:
- Uzmite nasumično od 10 do 20 semenki i stavite ih na tanjir između dva sloja kuhinjskog ubrusa. Možete upotrebiti gazu ili običan papir.
- Navlažite papir i tanjir stavite na tamno mesto ili pokrijte kako bi semenke bile na mračnom
- Začinsko bilje, šargarepa, peršun i cveće klijaju na svetlosti tako da njihovo seme ne pokrivajte
- Stavite na toplo mesto
- Ukoliko najmanje jedna polovina semena nije proklijala, seme je beskorisno
- Ako na semenu uočite crni ili sivi sloj ili je seme sluzavo, to je znak da je zaraženo gljivičnom bolešću. Tako seme se baca.
Zemlja za sadnice
_____________
Kvalitetno zemljište omogućava brz razvoj korenovog sistema a samim tim i jače sadnice. Zemljište obezbeđuje sadnicama sve neohodne hranljive materije i optimalno zadržavanje vode.
Za setvu upotrebljavamo specijalni supstrat visokog kvaliteta za setvu i pikiranje Bio Plantella Start koji se sastoji od 100% prirodnog treseta i ima posebno prilagođen sastav za sadnice. Fina struktura obezbeđuje da čim se rizom razvije na raspolaganju ima obezbeđenu dovoljnu količinu vlage i hranljivih materija. Bio Plantella Start obezbeđuje brzo ukorenjavanje i jači početni rast.
Odgovarajuće posude za sejanje, saksije ili posude za seme napunimo supstratom, zatim u njih polažemo seme i prekrivamo slojem suptrata. Najbolje je svake godine koristiti nove posude jer na taj način izbegavamo prenošenje raznih bolesti koje se mogu naći u zaraženom semenu.
Za setvu možete upotrebiti i kartonske kutije od jaja ili ljuske od jaja. Nakon nicanja semena dovoljno je da kutiju razdvojite na delove i posadite direktno u zemlju zajedno za kutijom. Ukoliko ste seme sejali u ljusku jajeta, sadite ga direktno u zemlju sa ljudskom.
Uslovi za podizanje rasada
_____________
Na početku rasta biljci su potrebne visoke, a pre svega ujednačene dnevne i noćne tremperature. Biljke možemo postaviti na radijator, ali je potrebno upotrebiti i komad stiropora ispod saksija kako korenov sistem ne bi doživeo šok.
Temperature je veoma važan faktor za uzgoj rasada, ona se razlikuje od vrste kulture koju želite da gajite:
Vrsta povrća | T (C˚) za nicanje | T (C˚) za 1. list | T (C˚) za 2-3. lista |
---|---|---|---|
Salata | 16-18 | 14-16 | 8-12 |
Kupusnjače | 22-24 | 16-20 | 14-16 |
Paprika | 25-27 | 18-20 | 16-18 |
Plavi patlidžan | 25-27 | 18-20 | 16-18 |
Paradajz | 24-26 | 16-18 | 14-15 |
Krastavac | 22-24 | 16-18 | 15-16 |
Tikvica | 25-26 | 16-18 | 15-16 |
Rasad: pravo vreme za setvu plodovitog povrća
_____________
Istovremeno održavamo optimalnu temperaturu u prostoriji za uzgoj i pazimo da ona ne raste preterano. Na ovaj način uspešno usporavamo rast i razvoj zelenog dela sadnice.
Paradajz niče brže i potrebna mu je temperatura od 24-26˚C, u leje se seje početkom marta ili kasnije.
Rasad: pravo vreme za setvu salata i kupusnjača
_____________
Kada je salata u pitanju najbolje bi bilo da je sejemo direktno. Nikada ne sejemo celokupnu količinu semena, samo onoliko koliko možemo da upotrebimo za 10 dana. Nakon toga sejemo sledeća dva reda i tako dalje. Na ovaj način uzgajamo onoliko koliko možemo da upotrebimo.
Kupusnjačama (kupus, karfiol, brokoli) su potrebni isti uslovi kao i salati ali im je potrebna veća saksija jer imaju jači korenov sistem.
Dodajte komentar