14.11.2023

Sadnja i nega voća - praktični saveti




Kako bi sadnja voća bila što uspešnija, neophodno je ispoštovati osnovna pravila sadnje. Takođe, preporučena je upotreba alata za olakšano održavanje i negu voćnjaka.

Korisne savete i preporuke alata vam donosimo u nastavku teksta.




Pre sadnje
_____________


Pre sadnje, neophodno je ispitati zdravstvenu ispravnost sadnica pregledom sadnica.

Obavezno je skraćivanje korenovih žila i odstranjivanje suvih delova pomoću voćarskih makaza. U našem asortimanu možete pronaći kvalitetne Dolomite Tools makaze, poput voćarskih makaza sa zupčastim kačenjem i krivo sečivom Dolomite PS8003.

Nakon orezivanja ide potapanje u rastvor sa preparatom Bacillomix SEMENNOPS (300ml/10l vode) nekoliko sati pre sadnje. 



Odabir mesta
_____________


Idealno mesto je ono koje je osunčano ili blago zasenjeno i zaštićeno. Izbegavajte mesta sklona mrazevima kako bi zaštitili cvetove ranih sorti.

Ukoliko sadite u dvorištu, obratite pažnju da koren ima dovoljno prostora da se razvija, a koji je proporcionalan krošnji koju biljka razvija.



 


Priprema zemljišta
_____________


Pre sadnje, potrebno je očistiti zemljište, uklononiti krupno kamenje, korove te iskopati jamice (rupe) veličine 50x50x50 cm.

Zemlja iz jamice treba da je rastresita, a takvu strukturu ćete dobiti usitnjavanjem zemlje i mešanjem sa Bio Plantella Start supstratom koji će popraviti strukturu zemljišta i omogućiti bolje ukorenjavanje.


 

Sadnja
_____________


Na dno jamice se stavlja zemlja iskopana u prvom sloju pomešana sa Plantella Organik organskim peletiranim đubrivom u količini od 0,3-0,5kg (š 53536).

Jedno od glavnih prednosti Plantella Organik đubriva je visok sadržaj organske materije i otpuštanje hranljivih elemenata i do 6 meseci, što će biljci obezbediti dovoljnu količinu hrane za početni rast i razvoj.

Potom stavljamo sadnicu i stavljamo pripremljenu zemlju. Jamica se puni do polovine ili da prekrije koren kada je potrebno blago sabiti zemlju oko korena i obilno zaliti.

Kada se zemlja dobro slegne nakon zalivanja, potrebno je dopuniti jamicu do vrha sa preostalom zemljom.



 


Zaštita i potpora sadnica
_____________


Kako su mlade sadnice omiljene za glodare, potrebno je zaštiti sadnice pomoću zaštitne mreže koja se stavlja oko stabla.

Naša preporuka su Dolomite zaštitne mreže koje dolaze u 3 dimenzije (š 50557 - 110cm, š 50776 - 55 cm, š 50777 - 80cm).

Pored zaštite, potrebno je obezbediti potporu sadnici koju vezujemo pomoću bužira poput ovog Dolomite bužira, a koja će osigurati sadnicu usled jakog vetra da ostane uspravna te da se ne naruši pravac rasta.



Od alata će vam trebati
_____________



- Kolica pocinkovana za prevoz materijala i sadnica (š 55762)
- Rukavice Fox vel 9 ili Ultra Sparx vel 10 (š 40474)
- Ašov kovani nasađeni (š 51373)
- Voćarske makaze PS8003 Dolomite (š 39328)
- Čizma visoka Steplite EasyGrip O4 Bekina (veličina od 36 do 48) #53536 #36246


Ceo asortiman možete pogledati i naručiti u našoj online prodavnici!