20.09.2023

Saveti za pravilnu ishranu odraslih pasa




Greška je psa hraniti ostacima ljudskog obroka. Oni su, uglavnom, puni začina, aditiva, masti i šećera, na što su psi izuzetno osetljivi. Na žalost, to je česta i ustaljena pojava, pogotovo za pse na vezu ili razmažene kućne ljubimce.

Desetak hiljada godina, pa i nešto više je prošlo, kako čovek i pas dele isti prostor. Pas se sve više odvajao od divljine, približavajući se čoveku, jedući tako ostatke hrane koju jede i čovek. Uvreženo mišljenje da je pas, kao i njegov daleki srodnik, vuk, isključivi mesožder (lat. carnivore), kao uostalom i divlje i pitome mačke.

A da li je baš tako?


Ishrana odraslih pasa
_____________


Pod odraslim psom podrazumevamo pse starije od godinu dana. Način ishrane potrebno je prilagoditi po više osnova:


- Starosti psa (štene, mlad pas, odrastao polno zreo pas, stariji, pas-senior)
- Veličini i težini rase (male, srednje, velike)
- Radni psi po tipu upotrebe (službeni, lovački, pastirski i sl.)
- Psi za pratnju i razonodu

Službeni i lovački psi, moraju obavezno imati vrhunski izbalansiran obrok sa optimalnim procentom kvalitetnih proteina animalnog porekla, kao i dovoljno energetski komponenti, minerala i vitamina. Tako hranjen pas mora ostati vitalan, pokretan, staložen i u dobroj kondiciji u isto vreme. To se uglavnom obezbeđuje izuzetno kvalitetnom super premijum granuliranom hranom.





Psi koji žive u surovim vremenskim uslovima, poput pastirskih i polarnih pasa, zahtevaju tople energetske napoje mesnim supama sa kuvanim mesom, ugljene hidrate iz pojedinih žitarica u većim obrocima. Ponekad su to i masniji obroci od mesa divljih životinja ili ribe.

Ako se psi iz grupe radnih pasa drže kao kućni ljubimci u urbanim sredinama, bez radnih obaveza, po kojima su karakteristični, način njihove ishrane se prilagođava, kao i kod rasa za razonodu i adekvatno njihovoj veličini. Psi koji se slabije kreću, borave u stanu ili dvorištu ne zahtevaju pojačane obroke.


Greške u ishrani odraslih pasa
_____________


Greška je psa hraniti ostacima ljudskog obroka. Oni su, uglavnom, puni začina, aditiva, masti i šećera, na što su psi izuzetno osetljivi. Na žalost, to je česta i ustaljena pojava, pogotovo za pse na vezu ili razmažene kućne ljubimce. Čest odgovor je ... „pa kako da mu ne dam, vidi kako gleda i čeka“! To su u većoj meri ostaci od ručka i kosti, nimalo prilagođeni urbanom psu.

Nije preporučljivo mešati vrste mesa, jer može doći do probavnih problema usled tzv. “zbunjivanja enzima”. Žargonski se tako kaže da je neki pas “na junetini”, a neki “na piletini” ili “na lososu”. Nikako na svemu tome zajedno.


Kako pravilno hraniti pse
_____________


Odrasli psi treba da imaju 1-2 obroka, jutarnji i večernji, a najčešće jedan popodnevni obrok, što će psu dati dovoljno vremena da vari tokom noći. Psi su poznati po tzv. sporom varenju. Psima se ograničeno može ponuditi parče nekog voća sa manje šećera, npr. jabuka, kuvanog povrća, zeleniša.

Grožđe se nikako ne preporučuje, kao ni slatkiši za ljude. Jer, psi su skloni dijabetesu i bolestima jetre i bubrega. Ponekad odstupimo od pravila, pa recimo moj pas obožava mandarine i pojede ih nekoliko tokom zime. Naravno, bez preterivanja i oprezno.


Trendovi u ishrani pasa
_____________





Današnji tempo života i socijalna otuđenost, doveli su do toga da je broj pasa kao kućnih ljubimaca naglo porastao. Dehidrirana granulirana hrana super premium kvaliteta je stoga najpraktičniji način ishrane naših vernih prijatelja.

Na tržištu se pojavljuje sve više različitih brendova stranih i domaćih proizvođača. Tako postoje i specijalizovane vrste granula, za pse koji su skloni različitim alergijama, koje mogu uticati na kvalitet kože i dlake, kao i za pse osetljivog stomaka, pse sklone gojenju i slično.

Iz našeg asortimana izdvajamo granule standard kvaliteta Bio Form sa čak 24% sirovih proteina i 10% sirovih ulja i masti, renomiranog italijanskog proizvođača Cennamo. Ova linija je proučavana i formulisana od strane  stručnjaka za ishranu pasa sa srednje intenzivnom dnevnom fizičkom aktivnošću. Granule dolaze u pakovanju od 20kg.




Na kraju, nije zgoreg ponoviti: pas uvek mora imati dostupnu posudu sa svežom vodom, posebno to važi za topli period godine i pse kojima je kretanje ograničeno.