06.03.2023

Sezonska vremenska prognoza za PROLEĆE 2023. godine




Očekivane opšte odlike proleća koje je pred nama
_____________


  • Početak proleća relativno hladan, posebno prve dve nedelje marta kada još može biti snega i u nizijama. April temperaturno oko proseka, a maj malo topliji ili oko proseka.
  • Postoji velika verovatnoća da prve dve nedelje marta donesu snežne padavine i pojavu mrazeva, posebno preko 800 mnv.
  • Kasnije tokom proleća kasni naleti hladnoće mogući oko 08.04. i možda oko 20.04. ali verovatno bez pojave snega i mrazeva ispod 800 mnv.
  • Maj temperaturno oko prosečnih vrednosti.
  • Poslednji, jači, kasni mrazevi verovatno oko 10.03. i možda lokalno oko 08.04.
  • Posle marta koji bi još bio malo suvlji od proseka, drugi deo proleća donosi padavine oko i iznad proseka, nema najave za sušne periode i to bi mogao biti uvod u dosta kišovito i nestabilno leto.
  • Moguć relativno rani početak sezone grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda, već posle 10.04.


Mart 2023.
_____________


Mart 2023. bi trebao biti obeležen relativno hladnim početkom, pri čemu bi u prvih desetak dana moglo uz povremene mrazeve biti pojave snega i ispod 600 mnv. Sredinom meseca bi na kratko bilo stabilnije, a njegov drugi deo bi verovatno doneo temperature oko proseka uz češću pojavu padavina.



Sinoptika za mesec mart


Početkom marta se očekuje razvijanje snažnog anticiklona u širem prostoru od Severnog pola, Islanda, zapadne i dela središnje Evrope, dok bi se ciklonska aktivnost prostirala preko jugozapadne, južne i jugoistočne Evrope. U ovakvoj postavci baričkih sistema, prvi desetak dana u mesecu bi trebalo obeležiti relativno hladno vreme uz češču pojavu padavina. Kako bi temperature uglavnom trebale biti ispod proseka za početak ovog meseca osim planinskih predela (preko 800 mnv), pojava susnežice i snega je moguća i u nižim delovim Srbije, posebno nad regionima R1, R2 i severom regiona R4.

Najveća verovatnoća za pojavu snega u nižim delovima Srbije za sada stoji oko 03.03. i oko 07.03. Vetar bi pretežno dolazio iz pravca severa i severozapada. Minimumi od -7 do +2, na višim planinama i oko -10. Dnevni maksimumi uglavom od 0 do +8 stepeni Celzijusa. Oko 10.03. se računa na stabilizaciju uz jutarnje mrazeve i manji porast dnevnih temperatura.

U priodu od oko 11.03. do oko 16.03. verovatno pretežno suvo i prijatno toplo uz dnevne maksimume do oko +17 stepeni Celzijusa i retku pojavu slabog, jutarnjeg mraza.



Temperatura vazduha za mesec mart

Posle 17.03. se računa na nov nestabilan period koji bi nam doneo česta prolazna pogoršanja uz pojavu kiše, dok bi snega bilo uglavnom preko 900 mnv. Maksimumi u padu i trebali bi se kretati od +5 do +12  stepeni Celzijusa. Oko 27.03. može biti uslova za nešto jače zahlađenje kada bi se sneg osim na planinama mogao na kratko javiti i u nizijama, posebno nad regionima R1 i R4.



Količina padavina za mesec mart

Sumirano, mart bi trebao doneti temperature oko prosečnih vrednosti ili malo iznad njih, dok bi količina padavina bila uglavnom iznad proseka za ovaj mesec.


April 2023.
_____________


April bi trebao doneti temperature oko ili malo iznad proska, dok bi se količina padavina nad većim delom Srbije kretala oko ili malo iznad proseka. Ovakva opšta karakteristika meseca sugeriše da bi se polje anticiklona svojim jezgrom izmestilo severozapadno ka prostoru Islanda i juga Grenlada, dok bi se glavne oblasti ciklonske aktivnosti i hladnih frontova preko središnje i dela zapadne Evrope premeštale ka istoku i jugoistoku Evrope. Ovakva sinoptička postavka sugeriše da bi u toku većeg dela ovog meseca naš deo Evrope bio u toplim sektorima čestih ciklonskih aktivnosti, koje bi se preko nas premeštale dalje na istok ili severoistok Evrope.



Sinoptika za mesec april

U globalu to bi nam u toku većeg dela meseca donelo promenljivo i nestabilno vreme bez dužih perioda suvog i stabilnog vremena. Sa čestom pojavom kiše, a kako mesec bude odmicao i sve češćoj pojavim lokalnih pljuskova sa grmljavinom količina padavina bi se uglavnom kretala oko, a nad delovima R1, R2, R3 i R4 bi mogla biti i iznad proseka.



Količina padavina za mesec april
 
Opasnot od jačih zahlađenja koje bi predelima regiona R3 i R5 koji su preko 900 mnv mogli doneti kasnu pojavu snega postoji oko 08.04. i ponovo oko 20.04. ali za sada ta zahlađenja ne bi trebala biti tako snažna da uslove opasnost pojave kasnih mrazeva u nižim delovima regiona R1, R2 i R3. Ipak tih dana bi se maksimumi trebali kretati ispod prosečnih vrednosti za april.

Za sada nema nagoveštaja za periode jačih otopljenja i temperatura koje bi prelazile +27 stepeni Celzijusa i tokom većeg dela meseca bi se makismumi uglavnom trebali kretati od +11 do +24 stepena Celzijusa, dok bi u periodima zahlađenja padali na interval od oko +7 do +14 stepeni Celzijusa.



Temperatura vazduha za mesec april

Sumirano u odnosu na protekli april ovaj bi trebao biti bogatiji padavinama i bez dužeg perioda suvog i toplog vremena.


Maj 2023.
_____________


Maj 2023. bi trebao doneti temperature oko ili malo iznad prosečnih vrednosti, najtopliji deo meseca bi trebao biti u periodu od 16.05. do oko 22.05. dok  bi najhladnije trebalo biti početkom meseca i od 24.05. do oko 27.05.



Sinoptika za mesec maj

Količina padavina bi trebala biti oko prosečnih vrednosti, dok bi nad zapadom regiona R1 i istokom regiona R3 količina padavina mogla biti i iznad proseka. Obzirom da sa ovim mesecom ulazimo u period godine kada su dominatne konvektivne padavine (lokalni pljuskovi i vremenske nepogode), količinu padavina je jako teško proceniti i postojaće velike razlike u akumuliranoj količini kiše na relativno malom prostoru.

Početak maja relativno hladan uz čestu pojavu kiše i temperature uglavnom do oko +15 stepeni Celzijusa, što je ispod proseka za početak ovog meseca. Posle 08.05. stabilnije i postepeno toplije uz ređu pojavu lokalnih pljuskova, ali se konkretnije otopljenje uz prve visoke maksimume (preko +28 stepeni Celzijusa) očekuje oko 20.05. Relativno toplo vreme bi moglo potrajati do oko 24.05. kada je moguće jače zahlađenje uz kišu i grmljavinske pljuskove.



Temperatura vazduha za mesec maj

Obzirom na temperature koje će vladati ispred ovog fronta može biti uslova i za pojavu jakih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda. Iza hladnog fronta bi moglo dosta zahladiti, te bi samim krajem meseca temperature mogle biti ispod prosečnih vrednosti.

Sumirano za treći mesec meteorološkog proleća (maj) se predviđaju temperature oko ili malo iznad proseka, dok bi količina padavina bila oko ili malo iznad, a ukoliko oko 25.05. usledi jača promena vremena lokalno bi količina kiše mogla biti i znatno iznad proseka.



Količina padavina za mesec maj

Generalne odlike proleća koja je pred nama bi trebale biti: hladan početak, moguća pojava kasnih mrazeva posebno u prve dve nedelje marta, dok bi od druge polovine marta temperature uglavnom trebale biti oko ili malo iznad prosečih vrednosti, uz kraća ali izražena zahlađenja. Bitna razlika u odnosu na proteklo proleće je količina padavina za koju se predviđa da se kreće oko ili malo iznad proseka, dok za sva tri meseca nema signala za bilo koji duži suv period, posebno posle 15.03.

Ovakav sinoptički trend bi mogao biti uvod u znatno promenljivije i kišovitije leto u odnosu na nekoliko proteklih uz prolazna ali jaka otopljenja.

Marko Čubrilo


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija