20.11.2022

Sezonska vremenska prognoza za ZIMU 2022/2023. godine




Očekivane opšte odlike zime koje je pred nama
_____________


  • Zima 2022/23 bi temperaturno i padavinski trebala biti u okvirima višegodišnjeg proseka.
  • Moguće blago, pozitivno, temperaturno odstupanje.
  • Hladnija i snežnija zima u odnosu na nekoliko proteklih.
  • Prosečna količina padavina, decembar najbogatiji, a februar najsiromašniji padavinama.
  • Najhladniji mesec januar.
  • Umereni i povremeno jaki mrazevi najizgledniji od 15.12. do 25.01.
  • Februar bi mogao doneti čestu pojavu magle.
  • Količina snega tokom zime oko ili malo ispod proseka na jugoistoku regiona R5, a nešto iznad proseka nad zapadom regiona R1 i R5.
  • Januar bi mogao doneti znatno više, a februar znatno manje snežnih padavina u odnosu na prosek.
  • Postoji relativno niska (oko 15%) verovatnoća da zima bude znatno hladnija od proseka.


Decembar 2022.
_____________


Decembar 2022. bi trebalo da obeleži blago pozitivno temperaturno odstupanje uz nešto višu količinu padavina od proseka.
 
Sinoptički mesec bi trebao biti obeležen dominacijom jakog anticiklona koji bi se prostirao od Velike Britanije, preko severozapadne Evrope do zapadne Rusije i zemalja Baltika. Odstupanje vazdušnog pritiska pokazuje da bi se nad širim prostorom jugozapadne, južne i jugoistočne Evrope najčešće trebalo nalaziti polje niskog vazdušnog pritiska. Ovakva sinoptička postavka u principu favorizuje hladniji tip razvoja vremena ali je sam položaj anticiklona faktor koji će u velikom delu meseca ograničiti količinu hladnog vazduha koji će dolaziti do našeg dela Evrope.

 



U prvih desetak dana decembra verovatno će postepno doći do formiranja ovog prostranog anticiklona, što bi se nad nama manifestovalo postepenim zahlađenjem, uz povremene padavine koje bi uglavnom dolazile preko slabih ciklona iz Sredozemlja. Temperature bi se verovatno kretale prvo malo iznad, a  zatim oko proseka. Minimumi bi prvo bili od 0 do -6 stepeni Celzijusa, a najniže vrednosti se očekuju nad kotlinama planinskog dela regiona R3 i R5. Dnevni maksimumi u postepenom padu i oko 10.12. bi se trebali kretati u inervalu od +1 do +8 stepeni Celzijusa. 



 

Period posle 10.12. bi trebalo da obeleži dalje zahlađenje i oko 15.12. bi temperature trebale biti malo ispod proseka. U tom periodu bi uz dotok nešto veće količine hladnog vazduha sa severoistoka moglo doći i do formiranja jačeg ciklona nad Jadranom, te bi ovaj period doneo obilnije padavine. Obzirom na očekivane temperaturne karateristike to bi uglavnom bio sneg, te se formiranje snežnog pokrivača osim nad višim delovima regiona R3, R4 i R5 očekuje i nad nizijama regiona R1 i R2 i to posebno na zapadu regiona R1.

Minimumi bi se kretali od 0 do -7 stepeni Celzijusa, a maksimumi od -2 do +5 stepeni Celzijusa. Oko 20.12. bi verovatno na kratko otoplilo, uz otapanje snežnog pokrivača u nižim i njegovo smanjenje u višim planinskim predelima. Vetar bi okrenuo na južni smer, dok bi minimumi uglavnom bili iznad nultog podeoka, a maksimumi i do +14 stepeni Celzijusa, posebno nad jugom i jugoistokom regiona R3 i R5. Sam kraj decembra bi ponovo trebalo obeležiti postepeno zahlađenje i velike su šanse da oko 27.12. ponovo bude snežnih padavina, verovatno i u nizijama, posebno na severu i zapadu regiona R1 kao i na planinama regiona R4 i R5. Vetar ponovo severni, a  dnevni maksimum od -1 na severozapadu do oko +5 na jugoistoku Srbije.



 

Očekivan broj “ledenih dana” (dana sa maksimalnom temperaturom ispod nula stepeni Celzijusa) je od 5-8 dana u nizijama i od 8-11 dana u predelima preko 900 mnv, dok bi se broj “mraznih dana” (dana sa minimalnom temperaturom ispod nula stepeni Celzijusa) kretao od 10-13 dana u nizijama i oko 18 dana u predelima preko 900 mnv.
 
Procene očekivane količine snega za ovaj mesec sugerišu da bi totali trebali uglavnom biti oko ili malo ispod proseka, osim nad zapadom i severozapadom regiona R1 i R5 gde bi trebali biti oko ili možda malo iznad proseka.







Januar 2023.
_____________


Trenutne procene sugerišu da bi januar 2023. mogao biti hladniji od proseka uz prosečnu količinu padavina.
 
Glavni sinoptički trend iz decembra bi se trebao nastaviti i u januaru, ali se očekivani položaj jakog, blokirajućeg, anticiklona malo izmenio. Ova situacija bi ka nama omogućila spuštanje veće količine hladnog vazduha, a uz osu orijentacije ovog anticiklona upad hladnog vazduha bi išao direktnije ka prostoru Jadrana, te bi ciklogeneze bile češće i jače.




 
Veći deo ovog meseca bi trebale obeležiti relativno niske temperature, posebno u njegovih prvih i poslednjih desetak dana. U tim intervalima ima povećane verovatnoće za pojavu umerenih i jakih mrazeva. Ovo znači da bi se minimumi na višim planinama i kotlinama regiona R3 i R5 mogli spuštati  u opseg od -15 do -22 stepena Celzijusa,  posebno ukoliko bude snega na tlu, dok bi u nižim delovima regiona R1 i R2 minimumi mogli biti od -15 do -8 stepeni Celzijusa.

Maksimumi bi u prvih i poslednjih desetak dana trebali najčešće biti u intervalu od -7 do -1, a u višim delovima regiona R5 i oko -10 stepeni Celzijusa, te se u januaru u nizijama očekuje između 7 i 12 "ledenih dana" (Tmax< 0 stepeni Celzijusa), dok bi taj broj u višim delovima Srbije mogao biti od 15 do 20 dana. Broj “mraznih dana” (Tmin< 0 stepeni Celzijusa) bi bio znatno viši i trebao bi se kretati od oko 20 dana u nizijama do oko 29 dana u predelima preko 800mnv.




 
Sneg bi se trebao javiti u prvih 5-6 dana januara, a posebno sredinom meseca, kada bi moglo biti i obilnijih snežnih padavina uz formiranje snežnog pokrivača od oko 15cm visine u nižim i preko 30cm visine u višim delovima Srbije. Sredinom meseca bi mrazevi bili slabiji ali bi dnevni minimumi i dalje uglavnom bili ispod nule. Vetar bi  prvo dolazio iz pravca severoistoka, a sredinom meseca iz pravca istoka i jugoistoka, dok bi posle 23.01. uglavnom bio slab, severni.



 

Ukupna očekivana količina snega za ovaj mesec pokazuje da bi nad celom Srbijom snega trebalo biti iznad prosečnih vrednosti.




Februar 2023.
_____________


Poslednji mesec meteorološke zime je jako problematičan sa stanovišta dugoročne prognoze, jer postoje konfliktne informacije kada je ovaj mesec u pitanju
.
 
Većina prognostičkih modela imaju signal za postavljanje jezgra anticiklona nad naš deo Evrope čime bi veći deo ovog meseca trebao proći u stabilnom i suvom vremenu. Međutim, neki od prognostičkih sistema poput ECMWF i CFSV2 modela za ovaj mesec pokazuju jači uticaj ciklona i vlažnog vazduha sa Atlantika.
 
U prvom slučaju bi veći deo februara moglo obležiti suvo, ali verovatno tmurno i vrlo hladno vreme uz česte temperaturne inverzije, posebno u delovima regiona R1, R2 i kotlinama regiona R4. Tamo bi minimumi i dalje uglavnom ostali u opsegu od -12 do -6, dok bi maksimumi u predelima sa maglom i dalje bili ispod nule, verovatno oko -2 stepena Celzijusa. Na višim planinama regiona R3 i R5 iznad 1000mnv bi moglo biti sunčano bez magle. Vetar bi bio slab. Povremenih, uglavnom snežnih padavina bi trebalo biti u prvih desetak dana u mesecu i to posebno nad regionima R1, zapadom i jugozapadom regiona R4 i R5.



 

Druga verzija razvoja sinoptike nam donosi znatno dinamičnije, ali i toplije vreme uz temperature iznad proseka kako u nizijama tako i na planinama. U tom slučaju bi se snežni pokrivač u predelima ispod 900 mnv polako otopio i verovatno ga posle 10.02. ne bi bilo. Takva sinoptika nam donosi znatno ređe i slabije mrazeve, dok bi dnevni maksimumi povremeno dostizali i oko +10 stepeni Celzijusa.
 
U ovom  momentu modeli i dalje sa oko 65%-45% favorizuju hladniju varijantu vremena uz česte magle, niske oblake i relativno niske temperature.
 
U oba slučaja bi padavina bilo manje od proseka i količina snega koja bi se javila tokom ovog meseca bi gotovo svugde bila ispod proseka, dok bi najmanje negativno odstupanje bilo nad zapadom regiona R1 i R5 gde bi povremeno dolazila nešto veća količina vlažnog vazduha sa juga ili zapada.




 
U trenutno verovatnijoj, hladnijoj verziji vremena broj “ledednih dana” bi se trebao kretati između 5 i 9, dok bi se broj mraznih dana kretao od 13 do 17 dana u mesecu. U prvih deseta dana meseca postoji mogućnost pojave umerenih i jakih mrazeva, do oko -15 stepeni Celzijusa.


Očekivane snežne padavine za zimu 2022/2023.
_____________

 
Kada je u pitanju zima 2022./23.  Srbiju očekuju prosečne količine snega, ali bi po mesecima decembar imao nešto manje snega od proseka, januar bi bio znatno iznad proseka, a februar bi bio ispod proseka. Zapad  i severozapad regiona R1 i R5 bi akumulirali najviše, a jug i jugoistok regiona R5 najmanje snega.




 
NAPOMENA: Ova prognoza je urađena na osnovu novembarskih ulaznih podataka i podložna je značajnim izmenama. Za veću pouzdanost preporučljivo je pratiti kratkoročne (nedeljne) i srednjeročne (mesečne) prognoze u sekciji Agrolist.


Marko Čubrilo


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija