21.04.2023

Travnjak iz snova: 5 koraka do najlepšeg travnjaka




Trava u vrtu istovremeno može biti korisna i privlačna: lep kontrast između cvetnih gredica, meko i sigurno dečje igralište i smirujući kutak za opuštanje. Ali prekrasan, zdrav, baršunasto zelen travnjak ne nastaje sam od sebe.


Za negu travnjaka ključno je:
  • biranje optimalnog trenutka za obavljanje određenih poslova
  • upotreba kvalitetnih proizvoda
Pomoću ovih 5 radnji i proizvoda najlakše ćete postići najlepši izgled svog travnjaka.


Prozračivanje travnjaka
_____________


Prozračivanjem se smanjuje zbijenost tla i omogućuje rast korena u dubinu. Travnjak prvo treba vrlo kratko pokositi i prozračiti vilama ili vertikulatorom.





Đubrenje travnjaka
_____________


Dobro prihranjen travnjak lepši je, zeleniji, snažniji i otporniji na loše vreme, bolesti i korov. Najljepši izgled postiže se đubrenjem Plantella specijalnim đubrivom za travu u periodu kada naša trava dobija tačno potrebnu količinu hranljivih materija, u zavisnosti o temperaturi i vlazi.

Osnovne prednosti Plantella specijalnog đubriva za travu su:
• Jednostavno i brzo upijanje đubriva preko korena
• Visoka koncentracija azota u raznim oblicima koja osigurava dugotrajno delovanje đubriva
• Mala potrošnja





Setva
_____________


Svake godine odumre ¼ travnjaka. Floris travne smeše omogućavaju travi da ostane gusta i otporna na mahovinu i bolesti te gaženje i hodanje. Trava je ravnomerna, brzorastuća, dugotrajna.





Košenje travnjaka
_____________


Prosečno kosimo jedanom nedeljno i pri tom trebamo imati na umu da prenisko košenje slabi travnjak, dok ga previsoka proređuje i čini osetljivijim na opterećenja.

Opšte je pravilo da treba kositi na cca 3 cm visine, a tokom sušnih leta i na višu visinu. Treba izbegavati obrazac košenja kojim se pritiska tlo i trava, čime nastaju hrpice trave koje narušavaju izgled travnjaka.





Zalivanje travnjaka
_____________


Trava će biti lepa ako joj obezbedimo dovoljnu količinu vode od proleća do jeseni. Ako stanemo na travu, a biljke se odmah ne izravnaju, nužno ju je zaliti vodom.

Tokom hladnijih perioda travnjak treba zalevati tokom dana, a leti ujutro ili uveče kako ne bismo oštetili ili spalili travu. Ređe ili obimnije zalevanje (2 x nedeljno 10 L / m²) čini travu otpornijom.