15.08.2023

Yunta Quattro - Snaga 4 aktivne materije




Zašto Yunta Quattro?
_____________


Za setvu 2023. godine Savacoop je obezbedio kompletan portfolio semena pšenice tretiran preparatom Yunta Quattro.


Ministarstvo poljoprivrede je, nakon nekoliko godina pauze dozvolilo povratak na tržište preparata Yunta Quattro, pre svega u cilju suzbijanja prenosilaca (cikade, vaši) virusa strnih žita koji nanose ogromne štete u proizvodnji.
 

O preparatu Yunta Quattro
_____________


Yunta Quattro sadrži čak 4 aktivne supstance, dva sistemična insekticida (klotianidin, imidakloprid) i dva fungicida (protiokonazol i tebukonazol).
 
  • Čuva seme – Yunta Quattro pozitivno utiče na klijanje i nicanje, prvi izdanci su kraći a širi, koren je bolje razvijen. Štiti seme od bolesti kao što su glavnica i gar.
  • Štiti biljku – jedina prava zaštita od napada vašiju i cikada koji prenose viruse. Štiti i od fuzarioza prizemnog dela stabla i truleži korena i prizemnog dela stabla (Ophiobolus graminis)
  • Čuva vreme – za zaštitu folijarnim insekticidima potrebna su bar dva tretmana, od kojih prvi odmah po nicanju i nema garancija za potpuni uspeh. U jesenjem periodu obaveze su velike, pre svega oko skidanja useva i oranja. Yunta Quattro štedi vreme.
  • Čuva prinos – umanjenja prinosa u prosečnoj godini, zbog prisustva virusa su 20 -30 %. Kod osetljivih sorti i jakog napada cikada u jesen ponekad i do 100%.


Isplati se!
_____________


Očekivana cena za seme tretirano preparatom Yunta Quttro 10-12 din/kg semena. Uz prosečnu setvenu normu to iznosi 2000-2400 din/ha. Ako računamo cenu prosečnog insekticida, goriva, dnevnicu vozača traktora već je skuplje od tretmana semena preparatom Yunta Qutro.

Dodatno, zahvaljujući Peridiam tehnologiji sama setva je brža i preciznija (sipljivost).

Opredelite se za sigurnost – seme tretirano Yunta Quattro!