10.04.2021

Ariljske maline dobile hologramsku zaštitu geografskog porekla

Vest napisao/la

Predrag Stojković




Zbog pandemije virusa covid-19, globalno je porasla potražnja za malinama, ali je prethodne godine tržište uzdrmano velikom aferom, uzrokovanom prepakivanjem kineske maline u Čileu. Pojedini srpski izvoznici odlučili su da hologramskim nalepnicama potvrde zaštićeno geografsko poreklo maline
 
Ariljska malina prepoznatljiv je brend i na domaćem i na ino tržištu. Sada taj jedinstveni proizvod ima dodatnu zaštitu geografskog porekla. U hladnjači „Drenovac“ gde se poštuju najviši standardi bezbednosti prerade, na upakovanu malinu lepe hologramske nalepnice iz kovnice u Topčideru čime štite poreklo voća.

Direktor hladnjače Aleksandar Obradović kaže da su krenuli pionirskim korakom u nadi da će njihov primer slediti i ostali izvoznici iz Srbije. „U poslednje vreme dešavaju se malverzacije u vezi sa trgovinom i preprodajom maline. Mi ovim garantujemo našim kupcima na inostranom tržištu da je roba isključivo srpskog porekla, sorti vilamet i miker, i da ne postoji mogućnost nekog reeksporta iz drugih zemalja“ kaže Obradović.

Ovakav vid zaštite dodatna je vrednost za proizvod. Time su se vodili i u Prvoj složenoj zemljoradničkoj zadruzi „Naši voćari“. Oni su odlučili da ne izvoze sirovinu, već pribegnu višem stepenu prerade u proizvode, koji uz hologramsku zaštitu mogu doneti i veću zaradu. Tako će i Srbija ostvariti veći profit od izvoza malina koji je sada  dve stotine miliona evra godišnje.

Božo Joković, direktor ove zadruge koja okuplja proizvođače iz pet okruga u Srbiji, smatra da nije dovoljna samo hologramska zaštita: „Potrebno je da napravimo sistemsko rešenje za proizvodnju, distribuciju i preradu maline. Tada bi mogli da govorimo o izvozu u vrednosti od više od pola milijarde evra godišnje“.

Kupcima je sve važnije odakle potiče proizvod koju kupuju, a posebno kada se pojave afere poput nedavne u Čileu koja je poljuljala poverenje potrošača širom sveta, tvrdi ekspert za jagodičasto voće dr Aleksandar Leposavić : „To što se desilo u Čileu sa prepakivanjem kineske maline vrlo negativno će se odraziti na njihovu proizvodnju, ne samo maline, nego i drugog voća. A znamo koliko su oni kako u prošlosti tako i dan danas uradili na kreiranju imidža velikog izvoznika kvalitetnog voća“.



Dobra strana u toj priči je da se sada otvara više prostora za malinu iz Srbije, mada je malinarima i epidemija koronavirusa išla na ruku jer je porasla tražnja za tim voćem i na domaćem i na stranom tržištu. Zaštita geografskog porekla, upotpunjena i hologramskom nalepnicom neminovnost je, kažu stručnjaci, zbog opstanka na tržištu. Zbog raznih malverzacija, kupci uz kvalitet žele da znaju i poreklo robe.

Pre nekoliko godina ariljski tekstilci pokušali su da hologramskom zaštitom izbore bolje pozicioniranje na tržištu, upravo zbog sivih tokova i nezdrave konkurencije. Iako su parirali kvalitetom, ovaj vid zaštite nije im doneo neki veliki uspeh. Međutim, kada je u pitanju bezbednost hrane, vreme je da se i na ovaj način izvrši kvalitativna selekcija prehrambenih proizvoda.