25.05.2023

Balkonske kombinacije za sunčane i pozicije u senci




Za rast i razvoj biljaka, potrebna im je dovoljna količina sunca. Neke biljke zahtevaju više, neke manje sunčeve svetlosti. Da bi vaše balkonske kombinacije bile privlačne, potrebno je dobro promisliti gde će biti postavljene - na sunčanoj ili senovitoj poziciji.

Proverite savet stručnjaka koji savetuje kombinaciju različitih biljaka za bujni rast i prekrasan izgled, u zavisnosti od pozicije vašeg balkona.


Preporuke zaštite i ishrane
_____________


Na izložena sunčana mesta sadimo biljke koje vode poreklo iz toplih i sušnih područja. Najbolje za tu svrhu su mesnate biljke sa ili bez bodlji i biljke sa listovima koji su često prekriveni dlačicama koje ih štite površinski.

Biljka koja se najčešće upotrebljava za sadnju na sunčanim balkonima je muškatla, koja vodi poreklo iz Južne Afrike. Da biste bila bujna, prihranite je tečnim đubrivom Plantella specijalnom prihranom za muškatle.

Odgovarajući odnos hranljivih materija osigurava bujno cvetanje, podstiče pravilan rast i razvoj korena i jača otpornost biljaka na stres.

Osnovne prednosti ovog tečnog đubriva su:

  • omogućava biljci jednostavno usvajanje hranljivih materija preko korena i listova
  • prilagođen sastav glavnih NPK đubriva
  • poklopac na kome se nalazi merica što omogućava lakše doziranje






U kombinacijii na fotografiji, kombinacija za sunčanu poziciju sastoji se od od crvene muškatle koja formira pozadinu kompozicije. U prvom planu je mnoštvo sićušnih milionskih zvona sa pojedinačnim cvetovima.

Središte kombinacije ispunjeno je velikim cvetovima i jakim stabljikama vodenike, dok središte saksije na prednjoj strani ispunjava iberis, koji će jakim mirisom i mnoštvom cvetova mamiti pčele i cvetati celo leto.

Kod sadnje poštujte pravilo da iberis treba puno vode.



Kad sunca nema puno
_____________


Pod položajem u senci smatramo mestom do kojeg sunčeva svetlost ne dopire direktno. To znači da je položaj na svetlu, ali bez direktnog sunca. Najbolje biljke za takve pozicije su fuksije, begonije, ukrasne koprive i obične vodenike.





U ružičastoj kombinaciji na fotografiji u sredini je fuksija, a prednji deo šarenilo čini  detelina sa ružičastihm cvetovima. Ukrasna detelina odgovara gotovo svakoj kombinaciji, samo je potrebno da odaberete pravu sortu. Šareno lisnata hojhera upotpunjuje boju lišćem, a na prednji deo krasi  plavocvatuća torenija.

Biljke koje rastu u senovitom položaju trebaju manje zalevanja od onih na suncu. Prema tome, količina hranljivih materija bi trebala biti skromnija. U senovitim pozicijama boju donose biljke bojom svog lišća poput ukrasne koprive, batata i tradenskasije.


Ni sunčana, ni pozicija na suncu - šta ako je između?
_____________


Polusenovita površina ima najmanje nekoliko sati direktnog sunca u toku dana. Većina balkonskih cvetnica uspeva na ovom položaju. One koje su veliki ljubitelji sunca ovde možda malo manje cvetaju, ali će i dalje biti bujni. Lisnate biljke pokazaće svoj puni potencijal rasta na polusenovitom položaju.





U kombinaciji na fotografiji visina je ispunjena ukrasnom koprivom, u prvi planu pripada batatu. Cveće donosi milion zvona i žuti cvetovi begonije. Kombinacija je posebno zanimljiva zbog različitih struktura listova koprive i batata, koje se također lepo nadopunjuju bojom. Tamno šarena kopriva sa desne strane ima slično narezane listove kao i susedna begonija.