29.08.2023

Šta sejemo i sadimo u ranu jesen?



Krajem leta i početkom jeseni vredi iskoristiti povoljne vremenske uslove i gajiti lisnato povrće jer na taj način dobijamo obilje svežeg, raznovrsnog i šarenog povrća. Potrebno je voditi računa o pravilnom đubrenju i pridržavati se optimalnih rokova. Samo tako možemo biti zadovoljni rodom.

Najčešće lisnato povrće koje se gaji u našim baštama je zimska salata i blitva. Rukola može da se seje i u septembru. Početkom jeseni sadimo samo sorte koje imaju kraći vegetacioni period i pristižu ranije. Potrebne su nam visokokvalitetne sadnice sorti koje su pogodne za jesenju vegetaciju.





Pri odabiru sorti rotkvice biramo sorte okruglog tipa kao što su saxa, nacional ili non plus utra.



Jesenja setva i sadnja lisnatog povrća može biti veoma raznolika
_____________


Za potrebe berbe mladog lišća možemo sejati i mešavine različitih sorti zelene salate. U takve mešavine dodajemo i druge vrste povrća – rotkvicu, cveklu, kineski kupus, kelerabu, šargarepu i spanać.

Garantujemo vam da ćete biti impresionirani bojom lišća, kako po ukusu, tako i po izgledu ukoliko posejete mešavine azijskih biljaka koje su posebno pogodne za jesenju setvu. Njihovi listovi su zanimljiv dodatak klasičnim salatama jer pomažu stvaranju šarenih i raznovrsnih jela od svežeg povrća.


Sejanje u redove ili poprečno? Koji način je bolji?


Setvom  redove za berbu u jesen uspešno uzgajamo sve salate koje smo prethodno naveli u članku. Sadnice zelene salate se presađuju u redove.

Horizontalom setvom osmišljavamo useve za berbu mladog lišća zelene salate, endivije, rukole, azijskog lisnatog povrća, spanaća). Ovakva setva je najpogodnije i najbrže rešenje, što podrazumevai dobro iskorišćen prostor.





Priliko setve semena (u nizu ili horizontalno) nakon nicanja, često sledi proređivanje pregustih useva. Ne bacamo uklonjene biljke već ih upoterbljavamo i konzumiramo cele biljke ili lisne stabljike i mlade listove.

Rukola i azijsko lisnato zelje su takođe sjajne vrste koje sejemo u jesen. Pošto botanički pripadaju porodici krstašica, kupus, karfiol i drugo povrće iz grupe kupusnjača naredne godine ne smeju se gajiti na ovom mestu.


Jesenja setva i sadnja zimske salate
_____________


Pri izboru sorti salata možemo biti posebno kreativni i birati između različitih vrsta listova (kovrdžavi ili hrastov list) i između boja listova (šareni, crveni, tamnozeleni, ljubičasti).

Zemlja je u jesen iscrpljena i siromašna pa ju je potrebno obogatiti kako bi nove biljke mogle normalno rasti i napredovati. To je razlog zašto je pre setve potrebno je pođubriti zemljištePlantella Organikom, čije su osnovne prednosti:




  • Aktivno deluje duže od 6 meseci
  • Poboljšava prozračnost zemljišta i povećava sposobnost    zadržavanja vode
  • Sadrži velike količine organskih materija
  • Biljke sazrevaju ranije, zdravije sui  sadrže više vitamina
  • Nema neprijatnog mirisa
  • U svom sastavu nema primesa korova i bolesti


Uz pravilnu prihranu i negu, nove biljke će uspešno napredovati i rasti.