16.09.2021

Holandske sorte arpadžika u asortimanu Savacoop-a




Arpadžik ili semenski luk, izgledom podseća na minijaturnu glavicu luka. Sadi se u jesen ili u proleće, radi dobijanja konzumnog luka. Dobija se sadnjom semena luka u jako gustom sklopu (oko 1000 biljaka po kvadratnom metru). 

U našem asortimanu možete pronaći sledeće holandske sorte arpadžika:


Majski srebrnjak
_____________


Majski srebrnjak
seje se u jesen ili u proleće, glavice imaju ljusku bele boje, a raste okruglo-spljošteno. Ovaj luk je prepoznatljiv po tome što ima izuzetno dobru aromu, šmek kao i dosta antioksidanasa, koji su jako blagotvorni po organizam. Takođe je odličan kao mladi luk, u vidu peruški.

 

Holandski žuti
_____________


Holandski žuti je srednje rana sorta arpadžika, okrugle glavice, dobrog prinosa, čvrstoće i otpornosti. Sorta luka pljosnato okruglih glavica, žuto smeđih vanjskih ovojnih listova. Relativno su krupne s prosečnom masom od 80 do 90 grama. Unutrašnjost glavice je bela i umerene je ljutine. Proizvodnja luka može biti iz semena i iz lukovice. Na većim površinama preporučljivo je ostavljati tehnološke trake sa kojih će se obavljati zaštita i prihranjivanje useva.




Ptujski arpadžik
_____________


Lukovica ptujskog arpadžika je pljosnato-okrugla, mase od 80 do 120 grama. Suvi ovojni listovi su čvrsti i dobro obavijaju lukovicu, crveno smeđe crvene boje. Ljuta sorta koja se dobro čuva. Proizvodnja luka može da se obavi direktno iz semena i iz arpadžika. Na većim površinama ostavljati tehnološke trake sa kojih će se obavljati zaštita i prihranjivanje useva.


Saveti za sadnju arpadžika
_____________


Arpadžik se sadi u jesen ili u proleće. Kada je u pitanju prolećna sadnja, preporučljivo je obaviti u februaru, ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju. Ukoliko to nije slučaj, tada bi arpadžik trebalo posaditi do kraja marta.

Pre same sadnje potrebno je prvo dobro pripremiti zemljište. Luk je preporučljivo saditi u redove sa razmakom od 30 cm i razmakom između arpadžika od 5 do 10 cm.

Sadnja luka je vrlo jednostavan proces koji ne zahteva mnogo angažovanja. Proizvodnja je moguća bez hemijske zaštite, kao i bez navodnjavanja. Jedino što sadnja arpadžika zahteva je povremeno plevljenje radi oslobađanja od korova.