14.09.2021

Kako se efikasno zaštititi od glodara?




Miševi žive u neredu


Opadanje lišća, kraći dani i niže temperature najavljuju dolazak jeseni. Promene u prirodi primećuju i miševi. Oni znaju da je sada vreme za skladištenje hrane i pronalaženje sigurnog i toplog skloništa u kojem će se prezimiti.

Miševi ne vole kišu, vetar, grad, sneg i niske temperature. Ukoliko postoji i najmanja mogućnost ulaska u sigurnu unutrašnjost naših objekata, miševi će to u potpunosti iskoristiti. Bilo to kroz pukotine u zidu, otvorene prozore i vrata ili ventilacione šahte. Zbog ujednačene i dovoljno visoke temperature, dosta hrane i bezbroj skrovišta, naši domovi su savršena zimska destinacija za miševe. Iako miševi žele da provedu zimu kod kuće, moramo se pobrinuti da im se ova želja ne ostvari.


Uređeno okruženje


Miševi ne vole boravak u urednom okruženju, stoga će im uklanjanje mesta na kojima se mogu sakriti i čekati ili tražiti put do naše kuće, garaže ili radionice otežati nameru da uđu u objekte. U praksi to znači uklanjanje različitih saksija, žardinjera za cveće, redovno uklanjanje opalog lišća, skladištenje ogrevnog drveta što dalje od kuće itd. Prilikom košenja trave ili uređivanja sadnica obratite pažnju na rupe u zemlji koje mogu ukazati na prisustvo miševa. Ovo je jedan od prvih i najočiglednijih znakova da možda imamo problema sa miševima.

Sa semenkama i drugom hranom koju postavljamo u hranilice za ptice, možemo nenamerno privući i miševe. Ptice će biti veoma zahvalne za svaki zalogaj zimi, ali hranilice postavite što dalje od kuće.




Siguran dom


Jesen je savršeno vreme da odvojite nekoliko trenutaka da proverite fasadu ili spoljni omotač zgrade. Ako pronađete veće pukotine u zidu ili rupe u izolacionom sloju, potrebno ih je popraviti. Uverite se da su ulazna vrata i prozori dobro zatvoreni. Obratite posebnu pažnju na garažna vrata, jer neka ne pružaju savršeno zatvaranje u dodiru sa zemljom, posebno ako skladištite određene useve u garaži.

Sva potencijalna hrana treba da se podigne sa poda i skladišti na policama. U garažama, šupama i nadstrešnicama preporučljivo je držati pod slobodnim jer se znakovi prisutnosti miša mogu uočiti brzim pregledom ispod polica, stalka ili stolova. To su uglavnom izmeti i karakterističan jak miris.


Preventivne mere


U prostorijama u kojima je mogućnost naseljavanja miša velika, preporučuje se da u svakom trenutku bude uspostavljena jedna ili više metoda kontrole. Najčešća je upotreba mamaka, rodenticida, koji imaju dugotrajniji efekat. Za razliku od zamki, koje su u principu predviđene za jedan ulov, a zatim ih je potrebno ponovo postaviti ili čak baciti, mamci za glodare Ratimor imaju odloženo dejstvo i stoga su izuzetno efikasni i ukusni za glodare. Osim toga, oni su najjestiviji jer se sastoje od mešavine brašna, žitarica i aroma primamljih glodarima.

Pažljivo odabrani sastojci osiguravaju da glodari teško odoljevaju mamcima, a dodani stabilizatori sprečavaju oksidaciju. Zahvaljujući dodatim uljima i mastima, Ratimor mekani mamci poput Ratimor crvenog mekog mamka dugo ostaju sočni i stoga su efikasni čak i u okruženju gde glodari imaju na raspolaganju dovoljno prirodne hrane. U svojoj ponudi Ratimor nudi i podjednako efikasne lepjive kartone za miševe poput Ratimor lepljive knjige.

Svi Ratimor mamci takođe sadrže gorke ukuse koji odvraćaju kućne ljubimce i decu, i kao takvi osiguravaju neželjena konzumiranja.