01.07.2024

Mesečna prognoza vremena za JUL




Očekivane opšte odlike meseca
_____________

  • Jul 2024 uglavnom toplji od proseka
  • Samo u prvih 7-8 dana svežjiji i vrlo nestabilan
  • Najtoplije verovatno u trećoj nedelji kada će ponovo osim maksimuma i do +39 stepeni Celzijsa, noći biti vrlo tople.
  • U toku većeg dela meseca vetar uglavnom slab osim u zonama nestabilnosti gde će prolazno biti jak.
  • Največa sansa za lokalne nepogode i prvih 4 dana, zatim oko 10.07. i ponovo krajem meseca
  • Krajem meseca moguće novo, nešto izraženije, osveženje.
  • Generalno jul suvlji i uglavnom topliji od proseka.


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija




Period od 01.07. do 08.07.
_____________

Početak jula karakterisaće se najverovatnije najsvežijim delom meseca, s jakim uticajem Atlatika i sekundarnim ciklogenezama u Mediteranu, što će doneti nestabilno i relativno sveže vreme s čestim grmljavinskim pljuskovima. Vetar će uglavnom biti slab do umeren severozapadni, lokalno vrlo jak u nestabilnim zonama. Temperature će biti ispod proseka, u rasponu od +17 do +24 stepena Celzijusa, dok će na višim predelima biti samo oko +14 stepeni Celzijusa.

Minimum temperature takođe će biti ispod proseka, posebno oko 05. jula s oko +6 stepeni Celzijusa. Najtopliji dan će biti 01. juli s maksimumom do +37 stepeni Celzijusa.



Period od 08.07. do 15.07.
_____________


Druga nedelja u mesecu donosi jačanje uticaja antciklona uz postepen porast temperatura, kako maksimalnih tako i minimalnih. Posle 11.08. bi trebalo biti ređe pojave nestabilnosti i to uglavnom u toku posle podneva nad regionima R1, R2 i planinskim delom regiona R3 i R5. Krajem perioda sve manje pljuskova uz dalje otopljenje.

U prvim danima ovog perioda maksimumi od +28 do +32 stepena Celzijusa, dok bi se prema njegovom kraju lokalno mogli kretati i oko +35 stepeni Celzijusa. Bez obzira na ređe nestabilnosti nego u prvoj nedelji i dalje može biti pojave kratkotrajnih, vremenskih, nepogoda, posebno oko 10.07. nad regionom R1 i R2.


Period od 15.07. do 23.07.
_____________


Verovatno najtopliji deo meseca,a možda i celog leta. Jaka ciklonska aktivnost koja će zahvatiti zapadnu i jugozapadnu Evropu će donetni ovom delu kontinenta kišovito i sveže vreme neće širiti svoj uticaj dalje na istok ali će usloviti pokretanje vrlo tople vazdušne mase sa severa Afrike. Uz pretežno sunčano vreme biće veoma toplo i maksimumi će se veći deo ovog perioda kretati od +32 do +38, a lokalno i oko +40 stepeni Celzijusa. Vetar će biti slab i promenljiv. Noćni minimumi često preko +25 stepeni Celzijusa.

Ređa pojava pljuskova se uglavnom očekuje u planinskom delu regiona R3. Pred sam kraj ovog perioda nestabilnosti su moguće i nad zapadom regiona R1 i R5 ali bi se zadržalo vrlo toplo vreme.


Period od 23.07. do 31.07.
_____________

Početkom ovog perioda i dalje veoma toplo i sparno ali uz sve češću pojavu pljuskova, posebno nad regionima R1, R4, zapadu regiona R5. Od sredin perioda, negde oko, 27.07. moguće malo izraženije pogoršanje uz češću pojavu pljuskova i moguće vremenske nepogode, posebno na zapadu Srbije. Prema kraju ovog perioda izgledno je manje osveženje uz maksimume od +26 do +31 stepen Celzijusa i češću pojavu pljuskova uz prolazno jak, zapadni, vetar.

Kako je ovo za procenu rasporeda i količine padavina jako dalek period za sada sada nad fenskim delom regiona R4 i R5 stoji signal za manju količinu padavina. Tačnije procene bice moguće tek nekih 6-7 dana pred moguću promenu.


Marko Čubrilo, prof. geografije