01.07.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 01.07. do 08.07.Još u ponedeljak veoma toplo, zatim jače osveženje uz kišu i grmljavinske pljuskove, a biće uslova i za vremenske nepogode. Posebno sutra uveče na zapadu i severu, a u utorak nad središnjim i južnim delovima države. Oko 05.07. suvo uz vrlo sveže noći, zatim ponovo toplije. Novo osveženje je moguće oko 08.07..
Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak pretežno sunčano i veoma toplo tokom celog dana. Nad regio
nima R3 i jugu regiona R5 maksimumi i oko +38 stepeni Celzijusa. Kasno posle podne nad severom i zapadom regiona R1 i R5 moguća pojava jakih, predfrontalnih nestabilnosti i grmljavinskih nepogoda.

U utorak u toku noći i kasnije do sredne dana hladan front uz grmljavinske pljuskove i jače osveženje stiže sa zapada Evrope i do posle podne bi Srbiji doneo lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova, lokalne nepogode uz prolazno vrlo jak severozapadni vetar i jače osveženje. Temperatura u osetnijem padu tako da bi se ovog dana mogla kretati od oko +14 nad višim delovima regiona R5 do oko +30 ispred hladnog fronta.

U sredu i četvrtak osetno svežije i nestabilno, posebno nad jugom regiona R3, R4 i R5 gde će pljuskovi biti najčešći. Vetar umeren, severozapadni, dok će se dnevni maksimum kretati od +18 do +27 stepeni Celzijusa.

U petak noći veoma sveže uz minimume od +5 do +15 stepeni Celzijusa.

Za naredni vikend toplije uz maksimum od +25 do +31 stepen Celzijusa. Najtoplije nad regionima R1 i R2. Novo osveženje je moguće oko 08.07. Količina kiše bi najveća trebala biti nad jugom regiona R1, R2, severom regiona R4 i R3 gde će uz jače nevreme pasti i oko 90mm taloga.


Marko Čubrilo, prof. geografije