05.05.2022

Mesečna prognoza vremena za MAJ




Očekivane opšte odlike meseca
_____________


  • Prvi deo meseca uglavnom svežiji i malo kišovitiji od proseka
  • Znatno veća količina kiše od proseka nad južnim delovima regiona R5
  • Prema sredini meseca temperature i količina padavina oko proseka
  • Treća nedelja maja bi mogla doneti prvo jače otopljenje i maksimume oko +30 stepeni Celzijusa uz manju količinu kiše od proseka
  • Prema kraju meseca prvo toplo ali nestabilno uz moguće jače pljuskove i nepogode, krajem meseca moguće osveženje
  • Povećanje opasnosti od češće pojave jakih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda prvo oko 05.05. zatim posebno u drugom delu meseca, najviše u poslednjih desetak dana u mesecu.


Očekivan razvoj vremena u nedeljnim intervalima
_____________


Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 02.05. do 09.05.


Početkom maja će se nastaviti trend relativno hladnog vremena koji će biti uslovljen održavanjem polja visokog vazdušnog pritiska zapadno i severozapadno od nas. Po istočnoj periferiji tog anticiklona nastaviće se spuštane relativno svežeg vazduha, posebno posle 05.05. kada će se osetiti i uticaj ciklona nad Mediteranom.




Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 02.05. do 09.05.



Karta temperaturnog odstupanja za prvu nedelju maja pokazuje da bi nad celom Srbijom temperatura vazduha bila ispod proseka, dok se najizraženije negativno odstupanje od proseka očekuje nad jugom regiona R5.




Očekivano odstupanje padavina od proseka za period od 02.05. do 09.05.



Kada je u pitanju količina padavina za period od 02.05. do 09.05. simulira se da nad velikim delom Srbije količina padavina bude oko proseka, dok bi slično temperaturnom odstupanju ponovo jug regiona R5 ima znatno veću količinu padavina od proseka, posebno na lokalnom nivou (jaki grmljavinski pljuskovi).



Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 09.05. do 16.05.


U drugoj nedelji maja oblast visokog vazdušnog pritiska (anticiklon) će polako preko središnje Evrope napreodovati ka nama i time će se prodor svežeg i nestabilnog vazduha izmeštati dalje na istok, tako da bi posle svežeg i promenljivog početka ove nedelje prema sredini meseca trebalo biti stabilnije uz dominaciju anticiklona.




Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 09.05. do 16.05.


Pomeranjem svežeg prodora dalje na istok nad našim delom Evrope, uključujući i Srbiju posle prvih nekoliko svežih dana drugi deo ove nedelje verovatno donosi toplije i sunčanije vreme sa temperaturama malo iznad proseka, što za celu nedelju daje signal za temperature oko proseka.




Očekivano odstupanje količine padavina od proseka za period od 09.05. do 16.05.


Jačanjem uticaja anticiklona padavine će se prorediti tako da druga nedelja maja većem delu Srbije donosi nešto manju količinu padavina od proseka, posebno nad većim delom regiona R1, R2 i R3, dok se zbog češće pojave lokalnih pljuskova nad brdsko-planinskim delom Srbije iznad većeg dela regiona R5 očekuje suma padavina oko proseka.




Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 16.05. do 23.05.


Treća nedelja u maju donosi dalje jačanje anticiklona nad našim delom Evrope pri čemu će se njegovo jezgro nalaziti nad Mediteranom. Tu su situacije u kojima tokom toplijeg dela godine ka nama često struji dosta topao vazduh, a uzimajući u obzir da se nad zapadom Evrope signalizira vazdušni pritisak ispod proseka to strujanje bi moglo biti dosta naglašeno te bi ova nedelja mogla proći u dominaciji suvog vremena uz prvo jače otopljenje.





Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 16.05. do 23.05.


U skladu se očekivanom sinoptikom ova nedelja bi mogla biti toplija od proseka, dok bi najtoplije moglo biti nad istokom Srbije (veći deo regiona R3). Za očekivati je da pri ovakvom odstupanju temperature od proseka maksimumi prvi put ove godine budu blizu +30 stepeni Celzijusa.




Očekivano odstupanje količine padavina od prosaka za period od 16.05. do 23.05.


Bez obzira na signal za relativno visoke temperature vazduha za treću nedelju meseca model ne daje jak signal za manju količinu padavina od proseka, osim nad jugoistokom Srbije (deo regiona R3 i R5). Ovo upućuje na relativno nestabilnu atmosferu što bi zbog očekivanih visokih temperatura moglo doneti veliku opasnost od pojave lokalnih jakih grmljavinskih pljuskova i vremenskih nepogoda, posebno nad delovima regiona R1, R2 i R4.



Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 23.05. do 31.05.


Poslednja nedelja u mesecu tokom svog većeg dela ima signal za dominaciju slabog anticiklona, posebno nad jugom Evrope, dok bi sa Atlantika sve više nadirao nestabilan i osetno svežiji vazduh tako da negde pred kraj meseca treba očekivati premeštanje hladnog fronta sa severozapada.




Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 23.05. do 31.05.


Tokom većeg dela poslednje nedelje maja temperatura bi mogla biti znatno iznad proseka, posebno nad delovima regiona R1 i R2, istoku regiona R3 i jugoistoku regiona R5. U koliko se sadašnje projekcije održe u tim danima maksimumi bi ponegde mogli biti i preko +30 stepeni Celzijusa. Krajem meseca bi moglo uslediiti osetno osveženje.




Očekivano odstupanje količine padavina od proseka za period od 23.05. do 31.05.


Očekivano odstupanje količine padavina od proseka za poslednju nedelju u mesecu ima signal za padavine oko proseka, ali to najverovatnije “maskira” relativno suv početak te nedelje i znatno nestabilniji i kišovitiji drugi deo. Kako je ovaj period jako delako od inicijaije modela (29.04.) signal za količinu i raspored padavina je slab i nepouzdan.




Sumirano, pred nama je promenljiv maj, prvi deo će doneti promenljivo i često relativno sveže vreme uz jače pogoršanje od 05.05. 09.05. Drugi deo meseca donosi početak toplijeg vremena, dok bi u period od 20.05. do 31.05. povremeno moglo biti i znatno toplije od proseka. Količina padavina bi se trebala kretati i granicama proseka uz manja, negativna, odstupanja (manja količina kiše) pre svega nad istokom i severoistokom Srbije (regioni R2 i R3), dok bi najkišovitije trebalo biti nad jugom i jugozapadom regiona R5. Oko 05.05. a posebno posle 18.05.  moguća ja povećana verovatnoća pojave lokalnih vremenskih nepogoda.

Marko Čubrilo, profesor geografije


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija