03.05.2022

Nedeljna prognoza vremena za period od 03.05. do 10.05.




Očekivana sinoptika
_____________


Početkom perioda će slab visinski ciklon nastaviti da odmiče na jug, dok će se preko Sredozemlja ka nama polako probližavati nova ciklonska aktivost ispred koje će početi priticanje toplijeg vazduha.




Od petka do narednog ponedeljka vremenske prlike nad nama bi trebale biti pod uticajem slabog ciklona nad Mediteranom i dotoka svežijeg vazduha.





Posle 09.05 ciklon će oslabiti ali će nad nama i dalje strujati relativno svež vazduh.





 

Očekivano kretanje temperature vazduha
_____________


Početkom perioda će maksimumi biti u laganom porastu i u četvrtak će ponegde, posebno nad nižim delovima Srbije dostizati oko +25 stepeni Celzijusa.




Sa novim pogoršanjem koje seočekuje od petka sledi i ovo zahlađenje tako da će za dolazeći vikend maksimumi biti relativno niski, posebno iznad regiona R5 preko 800mnv.




Posle 09.05. uz više sunca malo toplije ali i dalje nešto ispod proseka za početak maja.

 




Očekivani raspored i količina padavina
_____________


Početkom perioda će nad jugom regiona R5 i ponegde nad istokom regiona R3 biti uslova za ređu pojavu lokalnih pljuskova ali se jači pljuskovi i nepogode ne očekuju.




U petak bi trebala uslediti destabilizacija atmosfere nad većim delom Srbije, prvo nad regionima R1,R2, R4 i zapadu regiona R5. Biće uslova za jače grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode.




Nestabilno uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode bi se moglo zadržati i za dolazeći vikend.







Index nestabilnosti
_____________

Od petka bi index nestabilnosti povremeno mogao biti dosta visok, posebno nad delovima regiona R1, R3 i R4 što povećava opasnost od pojave lokalnih nepogoda sa tučom/gradom, velikom količinom kiše i olujnim vetrom.





Očekivana količina kiše
_____________


Obzirom da po pitanju pogoršanja koje se očekuje od 06.05. još ima dosta oscilacija u proračunima modela procene akumulirane količine kiše su veoma uslovne i sigurno će se menjati.

 

Po aktuelnim procenama najmanju količinu kiše (ispod 20mm) bi trebali akumulirati delovi regiona R1 i R5, dok bi najveću količinu kiše (uz jače nevreme i preko 50mm taloga) mogli akumulirati delovi regiona R3 i jug regiona R5. Padavine će biti izrazito lokalnog karaktera i na malom prostoru će postojati velike razlike, a to je nešto što će tek visokorezolucioni modeli kada uđemo u manje od 40h od promene moći preciznije pokazati.






Očekivan vetar
_____________


Trenutno nema najave za jači vetar na širem prostoru Srbije osim u zoni nestabilnosti koje se očekuju od petka ali to je detalj koji će se moći kvalitetno proceniti tek u narednim prognozama.

Mark Čubrilo, profesor geografije

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija