06.06.2022

Nedeljna prognoza vremena za period od 06.06. do 13.06.




Očekivana sinoptika
_____________


Početkom perioda nad nama će dominirati polje anticiklona ali će u višim, slojevima atmosfere i dalje biti nestabilno.





Sredinom nedelje se očekuje razvijanje visinskog ciklona nad našim delom Evrope.






Oko 10.06. se računa na jačaje polja anticiklona uz stabilizaciju i otopljenje.






Očekivani raspored i količina padavina
_____________


U ponedeljak se južno od Save i Dunava očekuje nestabilno vreme uz pojavu grmljavinskih pljuskova, dok će nad većim delom Vojvodine dominirati suvo uz moguću ređu pojavu grmljavinskog pljuska.





U utorak sa približavanjem vlažnog vazduha sa zapada nad zapadnim delom regiona R1, R2, R4 i R5 posle podne mogući grmljavinski pljuskovi.





Od srede posle podne pa sve do nedelje očekuje se jača destabilizacija atmosfere uz grmljavinske pljuskove,a  biće uslova i za vremenske nepogode.








Očekivana ukupna količina padavina
_____________


Proračun Evropskog modela je dosta bogat padavinama za narednih nedelju dana i nad većim delom Srbije ima akumulacije od oko 30mm.

Najveća količina kiše, preko 40mm, lokalno i preko 60mm očekuje se nad regionima R4 i R5, dok se najmanje količina kiše, generalno ispod 15mm očekuje nad severoistokom regiona R2 i R3, kao i lokalno nad krajnjim jugom regiona R5.

Padavine će uglavnom biti lokalnog karaktera tako da će na malom prostoru postojati velika razlika u količini i biće delova regiona koje će uz jače nevreme dobiti i oko 80mm taloga, dok samo malo dalje od tih lokaliteta može pasti jedva 10mm taloga.






Očekivano kretanje temperature vazduha
_____________


Početkom nedelje i dalje toplije od proseka uz maksimume koji će ponegde, posebno na severoistoku regiona R1 i R2 i dalje dostizati oko +30 stepeni Celzijusa, svežije nad predelima gde bude lokalnih pljuskova.





Sredinom nedelje uz jaču destabilizaciju atmosfere sledi osveženje i nad najvećim delom Srbije maksimumi će biti do +23 stepena Celzijusa, dok bi malo toplije moglo biti na severoistoku regiona R3.






Posle 10.06. uz više sunčanih intrevala temperatura ponovo u porastu.







Potencijalno opasno vreme
_____________


Posle lokalnih ali jačih nestabilnosti koje će Srbiju zahvatiti u noći ka ponedeljku do srede samo ponegde može biti snažnijih olujnih razvoja. Od srede pa do subote uz uticaj visinskog ciklona atmosfera će postati veoma nestabilna i tih dana se osim jakih grmljavinskih pljuskova lokalno mogu očekivati i grmljavinske nepogode uz obilnu kišu (preko 20mm za pola sata), pojavu tuče/grada, olunog vetra i jakog sevanja. Ovakve pojve nije moguće unapred predvideti, tako da kada se ti dani približe uslediće adekvatna upozorenja.


Marko Čubrilo


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija