30.05.2022

Sezonska vremenska prognoza za leto 2022. godine




Očekivane opšte odlike leta koje je pred nama
_____________


  • Drugo leto u nizu koje bi trebalo biti toplije od proseka uz manju količinu padavina u odnosu na prosečne vrednosti.
  • Pozitivno odstupanje kod temperature vazduha kao i negativno odstupanje kod količine kiše bi ipak trebalo biti manje izraženo u odnosu na proteklo leto.
  • Najveće pozitivno odstupanje temperature vazduha za leto 2022 se očekuje nad regionima R1, R2, R3 i severu regiona R4.
  • Naizražnijii deficit padavina u odnosu na prosek treba očekivati nad delovima regiona R2 i R3.
  • Velika verovatnoća pojave barem 2-3 jača naleta vrućine sa maksimumima preko +32 stepena Celzijusa u trajanju od preko 5 dana, posebno u drugom delu juna i tokom jula, kada se očekuje najčešća pojava vrlo toplih noći.
  • Trenutno postoji određena verovatnoća (oko 25%) da se tokom leta, posebno u njegovom drugom delu jave obilnije padavne i da ono na kraju završi sa padavinskim totalima oko ili malo preko proseka.
  • Najveća opasnost od češće pojave grmljavinskih oluja sa gradom/tučom u junu i drugom delu avgusta.


Analiza prognostičke postavke CFSV2 modela
_____________


Odstupanje vazdušnog pritiska od proseka


Anomalija vazdušnog pritiska za leto 2022 na postavci ovog modela daje signal za dominaciju polja visokog vazdušnog pritiska nad većim delom Evrope. Sam istok i jugoistok kontinenta bi se mogli nalaziti u polju nešto nižeg vazdušnog pritiska od proseka.

Ovakva postavka našem delu Evrope donosi dosta stabilnog i pretežno sunčanog vremena, posebno nad delovima regiona R1, R2 i R3, dok signal za nešto nestabilnije leto stoji pre svega nad istokom regiona R4 i R5.



Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka


Sa pretežno anticikonalnim stanjem (visok vazdušni pritisak) treba očekivati dosta sunčanih sati uz kraće periode pretežno oblačnog vremena, posebno u većem delu juna i jula kad bi broj sunčanih sati mogao biti znatno iznad proseka, posebno nad regionima R1, R2, R3 i severu regiona R4.

Kao posledica toga stoji signal da bi leto 2022. nad celom državom trebalo biti toplije od proseka, dok bi najtoplije bilo nad regionima R1, R2 i severu regiona R4 gde bi se prosečna temperatura za leto (jun,jul i avgust) trebala kretati i oko 1 do 1,3 °C iznad prosečnih vrednosti.




Očekivana ukupna količina padavina


Kada je u pitanju očekivana ukupna količina kiše trend relativno niskih padavinskih totala bi se generalno tokom leta 2022. trebao nastaviti, posebno na severoistoku regiona R2, istoku u severoistoku regiona R3 gde bi to odstupanje svakako bilo najizraženije.

Nad ostalim delom države bi ukupna količina kiše takođe bila ispod proseka, ali bi negativno odstupanje bilo slabije izraženo i nad tim delom naše države,a  posebno nad delovima regiona R5 količina kiše bi se mogla kretati i oko proseka.

Kod letnjih padavina su procene količine kiše veoma nepouzdane jer veliki deo padavina dolazi u vidu jakih ali prostorno ograničenih grmljavinskih pljuskova, a akumualcije na tako malom prostoru rezolucija sezonskih prognostičkih modela ne može prikazati.




Analiza postavki prosečnih vrednosti većeg broja prognostičkih sistema
_____________


Odstupanje vazdušnog pritiska od proseka


Odstupanje vazdušnog pritiska od proseka za leto 2022. kod kombinacije velikog broja prognostičkih sistema daje signal vrlo sličan onom koji postavlja CFSV2 model, samo je on nešto izraženiji kad daje u pitanju signal za snižen vazdušni pritisak nad velikom delom krajnjeg jugoistoka i istoka Evrope. Dok je signal za visok vazdušni pritisak nad većim delom Evrope malo slabiji.

Suštinski za naš deo Evrope ovakva postavka sinoptike ne menja nofo toga i naša država bi se trebala nalaziti u polju malo povišenog vazdušnog pritiska, sa mogućnošću da on na severu države bude i malo niži od proseka.





Očekivano odstupanje vazduha od proseka


Karta odstupanja temperature vazduha od proseka kod kombinacije velikog broja prognostičkih modela za leto 2022. ima signal za leto koje će biti toplije od proseka i obzirom da taj signal prepoznaju gotovi svi modeli u ovom paketu, verovatnoća ostvarenja je u ovom trenutku dosta visoka.

Odstupanje temperature vazduha od proseka bi najverovatnije bilo najmanje izraženo nad planinskim delom regiona R5, ali bi i tamo temperature tokom letnjih meseci uglavnom bile malo iznad proseka, a kao i na simulaciji CFSV2 modela trebalo bi očekivati barem 2-3 tropska talasa uz maksimume koji oko 5-6 dana ne bi padali ispod +32 stepena Celzijusa.





Očekivana ukupna količina padavina


Kod procene odstupanja količine kiše od proseka za leto 2022 kombinacija više dugoročnih prognostičkih sistema nema tako jak signal kao kod CFSV2 modela što pokazuje da konsenzus većine modela ipak daje opciju da leto bude malo sušnije od proseka ali bez izraženi dugačkih perioda suše koji su okarakterisali proteklo leto, jer bi sušni periodi bili prekidani lokalnim grmljavinskim pljuskovima čija bi pojava najčešća bila nad brdsko-planiskim delom regiona R4 i R5 kao i karpatskim delom regiona R3.






Prognoza verovatnoće
_____________


Model čije ću podatke analizirati na kraju ovog prikaza je model verovatnoće (probabilistički model) i on na daje iznose odstupanja temperature ili količine padavina već verovatnoću za pozitivno ili negativno odstupanje ova dva parametra.


Verovatnoća odstupanja vazduha od proseka


Model  za leto 2022 daje vrlo jak signal za pozitivno odstupanje temperature vazduha od proseka, tako ovom momentu leto koje bi bilo svežije od proseka ima gotovo sa nultu verovatnoću ostvarenja.

U ovom momentu proračun modela ide od 50% do oko 75% verovatnoće da leto 2022. ima temperature iznad prosseka. Opet, napominjem da ovo nije prognoza za koliko stepeni bi leto bilo toplije od proseka, već samo procenat verovatnoće da leto koje je pred nama bude toplije od proseka.





Verovatnoća odstupanja količine padavina od proseka


Kada je u pitanju očekivano odstupanje količine padavina od proseka, model daje signal da bi nad našim delom Evrope padavina bilo oko ili čak malo preko proseka. Ovo je, obzirom na parametre kod većine modela, dosta neočekivano i videćemo u kojoj će se meri verifikovati ali svakako nije nemoguće, obzirom da modeli glavninu polja visokog vazdušnog pritiska postavljaju malo zapadnije od nas.

To bi moglo usloviti nestabilnu atmosferu, posebno u drugom delu leta kada i neki od ostalih proračuna daju signal za postepeno povećanje padavinskih totala. U koliko bi se ova postavka realizovala suša koja nas prati već neko duže vreme bi se ako ništa drugo barem ublažila u drugom delu leta.





Sumirano, leto 2022. će najverovantije biti malo toplije i malo sušnije od proseka, ali ne ekstremno toplo i sušno kao proteklo. Veći problem kod deficita vlage će predstavljati „nasleđena“ suša iz proteklog zimskog i prolećnog perioda koja će se nadovezati na relativno sušno leto 2022. Pojava lokalnih nepogoda će u prvom delu leta biti nešto ređa od proseka, ali bi jači topli talasi u trajanju od 5-6 dana mogli biti prekidani snažnim olujama. Avgust bi mogao doneti povećanje padavinskih totala, a time i porast opasnosti od jakih vremenskih nepogoda.

 

Marko Čubrilo


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija