31.07.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 01.08. do 08.08.



Početkom perioda umereno toplo, bez vrućine, dok je oko srede moguće prolazno naoblačenje i ređa pojava pljuskova. zatim će na kratko biti vrlo toplo, dok se od 05.08. očekuje jače pogoršanje vremena uz snažne grmljavinske pljuskove, vremenske nepogode i jače osveženje koje bi potrajalo do oko 08.08.


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


Početkom perioda pretežno sunčano i umereno toplo  bez velike vrućine. Samo bi u ponedeljak ponegde nad jugom i jugoistokom regiona R3 i R5 moglo biti slabijih, lokalnih, pljuskova. Vetar uglavnom slab, seveozapadni.

U noći između utorka i sredekao i u sredu prepodne prolazno naoblačenje koje će doneti lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova i to posebno nad regionima R1, R2 i severom regiona R4 i R5. Vetar će malo pojačati i dolaziti iz pravca severozapada. Do četvrtka, noći prijatne uz minimume od +15 do +20 stepeni Celzijusa, a maksimumi od +25 do +31 stepen Celzijusa, što je u granicama proseka.

Od četvrtka do subote će se ka nama početi strujanje vrlo toplog, subtropskog, vazduha koji će se pokrenuti ispred, jakog, hladnog, fronta koji će se približavati Alpima. Kao posledica toga u četvrtak i petak osetno toplije uz maksimume koji bi se ponegde i to posebno nad regionima R1, R2 i R3 kretali i oko +38 stepeni Celzijusa.Taj front bi u subotu trebao usloviti sekundranu ciklogenezu našim delom Evrope i to bi uslovilo jače pogoršane vremena.

U subotu se tokom dana očekuju jaki grmljavinski pljuskovi i vremenske nepogode  uz okretanje vetra na jak i olujan  severozapadni, a sve će biti praćeno i osetnim osveženjem. U subotu maksimum od oko +21 na severozapadu regiona R1 do oko +36 na jugoistoku regiona R5.

U nedelju i ponedeljak vetrovito i relativno sveže uz povremene grmljavinske pljuskove, dok se jake vremenske nepogode tada više ne očekuju. Dnevni maksimum bi bio znatno ispod proseka i verovatno bi se kretao od +14 do +23 stepena Celzijusa.

Ukupna količina kiše za narednih nedelju dana će zavisiti od snage pogoršanja koje se očekuje posle 05.08. i sada stoji procena da bi delovi regiona R1, R2 i jug regiona R5 mogli akumulirati i oko 65mm taloga, posebno tamo gde bude jačih nestabilnosti.Detalji te moguće jače promene će biti jasniji negde oko 02.08. kada će uslediti izdavanje nove, ažurirane, nedelje prognoze.

Marko Čubrilo, profesor geografije