25.07.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 24.07. do 31.07.



U ponedeljak i utorak do posle podneva veoma toplo. U utorak posle podne prvo predfrontalne, a u noći ka sredi i frontalne nestabilnosti uz jak severozapadni vetar i osetno osveženje. Sredina nedelje donosi prolaznu kišu uz znatno niže temperature i vrlo sveže noći. Krajem perioda promenljivo oblačno uz moguće pljuskove i umereno toplo.


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak pretežno sunčano, a zbog priliva subtropskog vazduha ponovo i veoma toplo uz maksimume koji bi se nad velikom delom regiona R1, R2 i nižim delovima regiona R3 i R4 kretali od +34 do +38 stepeni Celzijusa. Vetar će uglavnom biti slab, južni.

Posle vrlo tople noći u utorak do popodneva i dalje veoma toplo, ali se zatim prvo nad regionima R1 i R2, a zatim i nad delovima regiona R4 i R5 očekuje destabilizacija atmosfere i razvijanje predfrontalnih nestabilnosti koje će ovim predelima donositi pojavu grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda sa tučim/gradom, prolazno olujnim vetrom i velikom količinom kiše. Za sada indexi razvijanja superćelijskih oluja nisu visoki, ali realniju sliku o tom potencijalu atmosfere imaćemo u utorak ujutro. Sa predfrontalnim nestabilnostima će i osvežiti te će se krajem dana u utorak maksimumi kreatati od oko +22 na krajnjem severozapadu regiona R1 do oko +38 na jugu istoku regiona R3 i R5.

U toku noći ka sredi i u sredu tokom dana sa premeštanjem hladnog fronta nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove, dok se opasnosti od vremenskih nepogoda ovog dana očekuje nad jugom regiona R4, većim delom regiona R3 i jugozapadom regiona R5. Najtoplije će biti nad jugoistokom regiona R5 gde će hladan front stići tek krajem dana. Vetar umeren do pojačan, severozapadni. Biće osetno svežije uz maksimume od +17 do +24 stepena Celzijusa, dok će višim planinama regiona R4 i zapadu regiona R5 one biti ispod +15 stepeni Celzijusa. Najtoplije nad jugoistokom regiona R5 oko +33 stepena Celzijusa i tamo se zahlađenje očekuje u sredu uveče.

Četvrak donosi uglavnom suvo ali vetrovito vreme  uz dnevne maksimume od +23 do +27 stepeni Celzijusa, što je malo ispod proseka za ovaj deo godine. Posle srede će uslediti nekoliko vrlo svežih noći gde će se minimumi u planinsko-kotlinskom delu regiona R5 i R3 često spuštati ispod +10 stepeni Celzijsua.

Od petka postepeno otopljenje i za naredni vikend maksimumi od +26 o +31 stepena Celzijusa što je u granicama proseka. Oko 30.07. će biti nestabilno uz grmljavinske pljuskove, pre svega nad regonima R1, R1 i zapadom regiona R5.

Očekivana akumulirana količina kiše u narednih nedelju dana će najmanja biti nad jugom i jugoistokom regiona  R5 i istokom regiona R3, uglavnom ispod 7mm taloga, dok se najviše kiše očekuje nad većim delom regiona R1, R2, zapadom regiona R5 i većim delom regiona R4 od 20mm do 40mm taloga.

Marko Čubrilo, profesor geografije