10.10.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 09.10. do 16.10.




Prva dva dana promenljivo oblačno i svežije, posebno nad regionima R1, R2 i R3. Po negde može biti i malo kiše. Zatim svugde sunčano i vrlo toplo, lokalno i preko +28 stepeni Celzijusa. Jače pogoršanje uz padavine i zahlađenje je moguće oko 16.10.


Pregled po danima
_____________

 

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak ujutro sveže, tokom dana malo do umereno oblačno i suvo. Posle podne i u toku noći ka utorku nad regionima R1, R2 i severom regiona R4 novo naoblačenje, ponegde uz vrlo malo kiše. Vetar u početku slab, a uveče na severu Srbije u okretanju na umeren severozapadni. Dnevni maksimum od oko +14 ponegde nad regionom R3 do oko +23 ponegde na zapadu regiona R5.

U utorak nad regionima R1, R2 i R3 pretežno oblačno ponegde uz slabu kišu, dok će nad ostalim predelima uglavnom biti promenljivo oblačno i suvo. Krajem dana svugde razvedravanje. Vetar severozapadni, tokom dana u slabljenju. Dnevni maksimum od +15 na istoku i severu Srbije do oko +24 na jugozapadu.

U sredu jutro hladno uz minimume od +4 do +12, lokalno nad regionom R3 samo oko +2 stepena Celzijusa. Tokom dana sunčano i toplije uz maksimum od +19 do +26 stepeni Celzijusa.

Zatim do narednog ponedeljka posle svežih, lokalno i maglovitih jutara tokom dana pretežno sunčano i vrlo toplo. Minimumi od +4 do +15 stepeni Celzijusa, a maksimumi od +20 do +28 stepeni Celzijusa. Vetar će biti slab.

U ponedeljak 16.10. stoji signal za jače pogoršanje uz naoblačneje sa kišom i zahlađenje, te će se maksimumi ovog dana kretati od +8 do +17 stepeni Celzijusa i to bi trebao biti uvod i daje zahlađenje uz padavine u danima koji slede.

Ukupna količina padavina bi u narednih nedelju dana najviša trebala biti nad jugozapadom, zapadom i jugom regiona R5 gde se očekuje i do oko 20mm taloga, ali bi gotovo sve te padavine trebale pasti poslednjeg dana u periodu, 16.10.


Marko Čubrilo, profesor geografije