17.10.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 16.10. do 23.10.




Početkom perioda hladno, ali uglavnom suvo uz moguću pojavu prizemnog mraza, posebno u konkavnim oblicima reljefa (udolinama, depresijama, duž rečnih tokova). Od srede toplije usred pokretanja južnog strujanja. Četvrtak, petak i veći deo subote veoma topli uz jak južni vetar. Subota tokom dana donosi kišu i moguću grmljavinu, uz manje osveženje koje će potrajati do 23.10.

Pregled po danima
_____________

 

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

U ponedeljak i utorak uglavnom suvo i hladno. Utorak bi jugu regiona R5 mogao doneti prolazno naoblačenje uz kišu u nižim i sneg preko 900mnv, vetar slab do umeran, severni i severozapadni, a u utorak u okretanju na istočni smer. Minimumi od +2 do +7 stepeni Celzijusa, tako da ponegde i to posebno u manje naseljenim delovima Srbije može biti uslova i za prizeman mraz, dok je u višim delovima regiona R3 i R5 moguća pojava jutarnjeg mraza do oko -3 stepena Celzijusa. Dnevni maksimumi do srede od +7 do +15 stepeni Celzijusa.

U sredu posle hladnog i ponegde maglovitog jutra, u toku dana pretežno sunčano i toplije. Vetar u okretanju na južni smer. Jutarnji minimum od +3 do +8, a dnevni maksimum od +13 do +18 stepeni Celzijusa. Naredni dani donose jače otopljenje jer će se Srbija nalaziti u toplom sektoru ciklona nad Mediteranom u kojem će se preko nas premštati suptropska vazdušna masa, poreklom iz severne Afrike. Minimumi će biti u porastu, dok će maksimumi tih dva-tri dana biti od +21 do +26, a u petak i subotu lokalno i oko +28 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad proseka za oktobar.

Zajedno sa južnim strujanjem dolaziće i pustinjski pesak iz Sahare te će vazduh biti zamućen zbog čestica prašine i peska, a u koliko nekih padavina bude one će biti “prljave” i sadržaće čestite peska. Počeće da duva umeren i jak južni i jugozapadni, a nad košavskim delom regiona R1, R2 i R3 jugoistočni vetar (topla košava).

U četvrtak i petak uglavnom suvo, dok se u subotu tokom dana očekuje pojava kiše, a biće mogući grmljavinski pljuskovi, nakon čega će južni vetar slabiti i okrenuti na zapadni i severozapadni, a uslediće i manje zahlađenje te bi se u subotu posle podne maksimumi mogli kretati od +14 na zapadu regiona R1i R5 do oko +28 nad regionom R3 i jugoistokom regiona R5.

U nedelju promenljivo oblačno, ponegde uz kišu ili kratkotrajan pljusak i malo svežije uz maksimume od +14 do +20 stepeni Celzijusa. Vetar će biti uglavnom slab, zapadni. Ukupna količina padavina će zavisiti od intenziteta padavina u subotu u trebala bi se kretati od oko 20-35mm nad zapadom, jugozapadom i jugoistokom regiona R5 kao i lokalno nad regionima R1 i R2 dok bi najmanje kiše bilo nad Velikim Pomoravljam regiona R5, samo oko 5mm.


Marko Čubrilo, profesor geografije