13.11.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 13.11. do 21.11.




Početkom nedelje suvo i toplije, sredinom nedelje novo pogoršanje, kiša i zahlađenje. Zatim na kratko suvo, a u petak novo, jače, pogoršanje ali i zahlađenje. Snežna granica u padu na oko 800 mnv. Zatim oko 19.11. suvo uz slabe jutarnje mrazeve, dok je novo pogoršanje moguće oko 21.11.


Pregled po danima
_____________

 

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak promenljivo oblačno i suvo uz uglavnom slab vetar. Dnevni maksimum  od +11 do +16 stepeni Celzijusa.

Drugog dana u nedelji (utorak) tokom dana toplije uz jačanje južnog i jugoistočnog vetra, posebno u košavskom području. Dnevni maksimum od +13 do +19, nad delovima Velikog Pomoravlja i istoku regiona R3 lokalno i oko +20 stepeni Celzijusa. U utorak krajem dana prvo na severu regiona R1 i R2,a  u toku na nad većim delom regiona R3, R4 i R5 jače naoblačenje uz kišu, koja lokalno može biti i vrlo obilna i ređe praćena grmljavinom.

U sredutokom dana bi pogoršanje zahvatilo i jugoistok regiona R5 gde bi verovatno stiglo u sredu posle podne. Nad većim delom regiona u sredu ponovo hladnije uz okretanje vetra na severozapadni, dok bi se relativno toplo vreme zadržalo još na jugoistoku regiona R5 gde bi zahladilo tek krajem dana. Devni maksimum u sredu oko +8 nad severnim i središnjim do oko +18 nad južnim delovima Srbije.

U četvrtak jutro hladno uz ređu pojavu magle, a tokom dana malo do umereno oblačno i suvo uz okretanje vetra na jugoistočni smer. Jutarnji minimum do 0 do +7,a  dnevni maksimum od +10 do +15 stepeni Celzijusa.

U petak sledi novo, jače, pogoršanje koje će prvo zahvatiti region R1 i zapad regiona R5, dok bi se u toku dana brzo prošrilo i nad ostali deo Srbije. Posle podne uz jače zahlađenje snežna granica u padu na oko 800mnv tako da bi planine regiona R3, R4 i R5 iznad te visine imale i snežne padavine. U petak uveč na severu regiona R1 i R2 prestanak padavina. U petak vetrovito, vetar prvo jak i vrlo jak južni i jugoistočni, a zatim u okretanju na vrlo jak do olujan severni i severozapadni.

U subotu nad jugom regiona R3, R4 i R5 pretežno oblačno i hladno uz kišu, a  preko 800mnv će padati sneg. Nad ostalim delom Srbije vetrovito ali uglavnom suvo uz ređu pojavu slabe kiše. Duvaće jak, severozapadni vetar. Dnevni maksimum do +4 d0 +10,a u oblastima iznad 800mnv ispod +2 stepena Celzijusa. Uveče razvedravanje tako da će oko 19.11. jutra biti hladna uz slabe mrazeve od -4 do -1 stepen Celzjusa, dok će dnevni maksimum biti u manjem porastu, posebno oko 20.11. dok je zatim moguće novo pogoršanje i jače zahlađnje.

U narednih nedelju dana količina padavina iznad proseka i nad velikim delom Srbije bi mogla dostići oko 50mm taloga.


Marko Čubrilo, profesor geografije