20.11.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 20.11. do 26.11.




Početkom nedelje suvo i malo toplije, a od srede do petka hladnije uz padavine, posebno u utorak i sredu nad jugom regiona R4, R5 i R3. Snežna granica u padu na oko 800 mnv. Oko 24.11. stabilnije i malo toplije, dok je oko 26.11. moguće novo pogoršanje i jače zahlađenje. 

Pregled po danima
_____________

 

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak tokom dana promenljivo oblačno i toplije u odnosu a vikend, rano pre podne na severu regiona R1 i R2 može biti slabe, prolazne, kiše. Duvaće južni i jugoistočni vetar, slab do umeren. Dnevni maksimum od +11 do +17 stepeni Celzijusa.

Naredna dva dana (utorak i sreda) pod uticajem ciklona nad jugom Italije pretežno oblačno uz padavine i hladnije, snežna granica u padu na oko 800mnv tako da će u oblastima regiona R3, R4 i R5 koi su preko ove visine biti susnežice i snega, dok se u visinama preko 900mnv mogu očekivati konkretnije snežne padavine uz formiranje snežnog pokivača visine od oko 10-15cm. Najmanje kiše se očekuje na severu regiona R1, R2 i R3 koji ce biti najdalje od uticaja ciklona.

U utorak vetar u okretanju na umeren do pojačan severni i severoistočni, dok će u sredu biti severozapadni. Dnevni maksimum  od +5 do +10 stepeni Celzijusa.

U četvrtak će ciklon slabiti udaljavati se na jugoistok, ali će preko nas sa severa i dalje priticati hladan vazduh. Preovlađivaće promenljivo oblačno ali uglavnom suvo, samo bi na višim planinskim delovima regiona R3 i R5 provejavao sneg. Vetar severozapadni, a dnevni maksimum do +1 do +7 stepeni Celzijusa.

U petak jutro hladno uz slab mraz, posebno nad planinskim kotlinama regiona R3 i R5. Tokom dana sunčano i malo toplije uz slab južni vetar i dnevni maksimum do +7 do +14 stepeni Celzijusa.

Oko 25.11. je moguće novo pogoršanje uz padavine, jak sverozapadni vetar i zahlađenje te bi 26.11. uz jak severni vetar i povremene padavine maksimumi mogli biti od 0 do +4 stepena Celzijusa i uslova za pojavu snega bi za naredni vikend moglo biti i u nizijama.

Najmanja količina padavina u narednih nedelju dana na severu regiona R1, R2 i R3 često ispod 10mm taloga,a najveća nad delovima regiona R3 i R5 često i preko 50mm taloga.

Marko Čubrilo, profesor geografije