15.01.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 15.1. do 22.1.




Prvog dana perioda pogoršanje uz padavine, prvo uz kišu, a zatim uz sneg. U utorak hladno uz prestanak padavina, a u sredu posle hladnog jutra toplije. Četvrtak donosi vrlo toplo i vetrovito vreme uz kišu povremeno. Zatimu u petak novo zahlađenje uz prolazan sneg. Za naredni vikend uglavnom suvo, ali hladno.


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak tokom dana pretežno oblačno uz padavine, posebno u drugom delu dana. Do sredine dana toplije, posebno nad jugom regiona R3 i R5, dok će posle podne i u toku noći ka utorku ponovo zahladiti, prvo nad regionima R1 i R2. Tokom prvog dela dana povremeno će biti kiše uz snežnu granicu na oko 800mnv, dok će posle podne i uveče kiša i u nižim delovima preći u sneg koji se povremeno očekuje u toku noći ka utroku, a na jugu i jugoistoku regiona R3 i R5 i u utorak tokom prvog dela dana. Kao posledica tih snežnih padavina, nad delovima regiona R1 i R2, zapadu i jugozapadu regiona R5 kao i ponegde nad regionima R3 i R4 do utorka ujutro sledi obnavljanje snežnog pokrivača visine od 4cm do 10cm. Planine, posebno preko 900mnv mogu dobiti od 10cm do 15cm snega.

U ponedeljak posle podne vetar u okretanju na severni smer, prvo nad regionima R1 i R2. Maksimum od oko +2 na severu regiona R1 i R2 do oko +10 ponegde na jugu regiona R3 i R5. U utorak svugde hladnije uz maksimume od 0 do +4 stepena Celzijusa. U toku noći ka sredi vedro uz minimume od -8 do -1, a lokalno nad planinskim kotlinama regiona R3 i R5 i oko -13 stepeni Celzijusa.

U sredu tokom dana već toplije uz okretanje vetra na južni i jugozapadni, a u košavskom delu regiona R1, R2 i R3 na jugoistočni smer. Posle podne nad zapadu regiona R1 u R5 ponegde slaba kiša. Maksimum do +4 do +12 stepeni Celzijusa.

U četvrtak uz toplo jugozapadno vazdušno strujanje temperature znatno iznad proseka i maksimumi bi se trebali kretati od +8 do +18 stepeni Celzijusa, a samo na krajnjem istoku regiona R3 oko +5 stepeni Celzijusa. Povremeno će biti kiše i pljuskova, posebno nad jugozapadom i jugom regiona R5 i nad regionima R1 i R2.

U noći ka petku i u petak tokom dana jače pogoršanje i zahlađenje uz brz prelazak kiše u sneg i okretanje vetra na jak severozapadni, tako da je do subote uveče ponov i nad nizijama moguće formiranje tanjeg snežnog pokrivača. U petak maksimum od 0 do +5 stepeni Celzijusa.

Za naredni vikend hladno ali uglavnom suvo, mada u subotu još ponegde može biti naleta snega. U subotu vetar povremeno jak, severni,a u nedelju vetar slab. Minimumi za naredni vikend od -11 do -2, lokalno i oko -14, a maksimumi do -3 do +4 stepena Celzijusa.


Marko Čubrilo, profesor geografije