08.01.2024

Prognoza vremena za JANUAR 2024.




Očekivane opšte odlike meseca
_____________


  • Januar bi trebao biti znatno hladniji i snegom bogatiji mesec u odnosu na decembar.
  • Sam početak meseca još relativno topao, ali od oko 04.01. izgledan zaokret ka hladnijem vremenu.
  • Najhladniji period verovatno negde od oko 07.10. do oko 16.01. i  ponovo poslednjih nekoliko dana u mesecu.
  • Pojava umerenih, lokalno i jakih mrazeva najverovatnija od 08.01. do oko 16.01. i to posebno nad planinskim delom regiona R5 i R3 kao i na severu regiona R1 i R2.
  • Snežne padavine najčešće od 06.01. do 13.01. i posle 29.01.
  • Oko 10.01. moguće formiranje većeg snežnog pokrivača (preko 20cm), posebno nad planinskim delom regiona R3 i R5.
  • U periodu od 09.10.d o oko 16.01. moguća pojava jutarnjih minimuma ispod -15 stepeni Celzijusa, posebno nad regionima R3 i R5 i lokalno nad regionima R1 i R2.
  • U periodu od oko 08.01. do oko 21.01. povećana verovatnoća za pojavu ledenih dana (Tmax< 0,0 stepeni Celzijusa).
  • Blaže otopljenje od oko 22.01. do oko 29.01. dok bi sam kraj meseca moglo okarakterisati novo zahlađenje.
  • Prosečna temperatura za ceo januar oko prosečnih vrednosti uz mogućnost od oko 25% pojave vrlo niskih temperatura od 08.01. pa do oko 23.01.

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


Prognoza vremena po nedeljama
_____________



Period od 01.01. do 07.01.


Početkom perioda verovatno još relativno toplo uz povremene padavine, koje bi ispod 600mnv uglavnom bile u obliku kiše. Vetar bi često menjao pravac i dolazio bi sa jugozapada ili seveorozapada. Maksimumi od +2 do +9 stepeni Celzijusa.

Negde oko 04.01. pa do kraja perioda stoiji signal za zahlađenje uz okretanje vetra na severozapadni smer i padavine. Kako će temperature biti u padu sneg se osim na planinama sve češće očekuje i u nizijama te bi oko 07.01. snežni pokrivač trebao biti prisutan nad gotovo svim delovima Srbije koji su preko 600mnv, dok bi ga bilo i nad većim delom regiona R1 i R2 ali tu ne bi trebao prelaziti 5cm do 7cm.

U drugom delu i posebno pred kraj perioda minimumi od -9 do -1,a maksimumi od -3 do +3 stepena Celzijusa.



Period od 08.01. do 15.01.



Drugu nedelju januara bi trebalo okarakterisati dalje zahlađenje i ovaj period bi mogao biti i najhladniji u mesecu. Uz severni vetar u česte padavine u obliku snega temperature bi često bile oko ili ispod proseka.

Snežne padavine bi najčešće trebale biti oko 08.01. i oko 11.01. tih dana je uz jak severni vetar nad regionioma R1 i R2 moguća snežna vejavica, a nad planinskim delom regiona R3 R4 i R5 i snežna mećava, posebno preko 900mnv. Do kraja ovog perioda je moguće formiranje većeg snežnog pokrivača koji bi se nad regionima R1 i R2 mogao kretati oko 20cm, a nad višim delovima regiona R3 i R5 i oko 40cm.

Minimumi bi se trebali kretati od -12 do -4 stepena Celzijusa, a maksimumi od -6 do +1 stepen Celzijusa. To znači da je u ovom periodu za sada povećana verovatnoća pojave jakih jutarnjih mrazeva (ispod -12, a lokalno ispod -15 stepeni Celzijusa), kao i ledenih dana kada maksimumi neće prelaziti nulti podeok.

Oko 14.01. bi trebalo biti suvo uz slabiji vetar ali vrlo niske minimume, često ispod -8 stepeni Celzijusa, dok se dnevni maksimumi u predelima sa niskim oblacima i maglom (veći deo regiona R1, R2 i kotline regiona R3, R4 i R5) zadržavao oko -4 stepena Celzijusa.


Period od 16.01. do 22.01.


U trećoj nedelji meseca bi se opšti signal za hladnu sinoptiku nastavio, ali bi manje izmene u položaju niskog i visokog vazdušnog pritiska umanjile količinu hladnog vazduha nad nama. Glavna oblast niskog vazdušnog prtiska bi se i dalje nalazila severno i severoistočno od nas tako da bi i preovlađivalo pretežno oblačno i hladno uz sneg povremeno i to posebno nad većim delom regiona R3 i jugoistokom regiona R5 gd su i dalje moguće konkretnije snežne padavine, dok bi nad ostalim delom Srbije one trebalo biti znatno slabije.

Pretežno oblačno vreme bi umanjilo i noćno izračavanje toplote te bi noći svakako bile hladne li uz umerenije minimume koji bi se uglavnom kretali od -10 do -4 stepena Celzijusa, dok bi maksmumi i dalje bii niski, uglavnom od -5 do 0 stepeni Celzijusa, tako da bi se nad određenim delovima Srbije nastavio niz ledenih dana koji bi započeo još u proteklom periodu. Vetar veći deo perioda umeren do pojačan, posle 13.01. u slabljenju.

Poslednjih dan ili dva bi se uz vedre noći ponovo mogao javiti jak jutarnji mraz, lokalno blizu -15 stepeni Celzijusa, posoebno u oblastima koje su pokrivene snegom, dok bi dnevni maksimum ipak bio u postepenom porastu i sve češće prelazio nulti podeok.



Period od 23.01. do 31.01.



Početak poslednje nedelje januara bi trebalo obeležiti jačanje jugozapadnog visinskog strujanja uz umereno otopljenje. Sa širenjem vlažnijeg ali osetno toplijeg vazduh sa Atlantika veći deo ovog perioda bi preovlađivalo promenljivo oblačno, vetrovito i osetno toplije vreme.

Jutanji mrazevi bi sasvim oslabili, često bi nad regionima R1, R2 i nižin oblastima regiona R3 i R4 i izostali, dok bi se dnevni maksimumi kretali od +2 do +9 stepeni Celzijusa, lokalno nad fenski delom regiona R1 i R4 i oko +12 stepeni Celzijusa. Snežni pokrivač bi se u svim predelima ispod 900mnv brzo otapao, dok bi se preko te visine intenzivno smanjivao. Duvao bi pojačan jugozapadni i zapadni vetar. Nad većim delom Srbije se očekuje češča pojava kiše, posebno nad zapadom regiona R4 i R5, zatim nad reginoma R1 i R2 gde će količina padavina biti iznad proseka..

Oko 29.01. stoji signal za moguću izmenu sinoptike koja bi nas uvela u novo, jače zahlađenje. Sa signalom za porast vazdušnog pritiska nad Islandom i širom okolinom južnog Grenlanda oko tog datuma bi se centar ciklona izmestio istočnije od nas što bi ka nama povuklo veću količinu hladnog vazduha te bi sam kraj meseca uz jače zahleđenje mogle obeležiti i konkretnije snežne padavine uz povratak snega u nizijski deo regiona R1, R2 i R3. Temperature bi tada svakako bile oko ili malo ispod prosečnih vrednosti. Kako je ovo ipak jako udaljen period, a prognoza se radi na osnovu baze podataka od 21.12. ovaj signal je za sada vrlo upitan.


Marko Čubrilo, profesor geografije