19.02.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 19.02. do 25.02.




Početkom perioda promenljivo oblačno i prohladno uz slabu kišu povremeno, sneg samo preko 800 mnv. U drugom delu nedelje, a posebno od petka toplo, vetrovito i nestabilno uz čestu pojavu kiše.

Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak krajem dana i u toku noći ka sredi preko Srbije će se premeštati slab hladan front koji će prvo regionima R1, R2 i severu regiona R5 doneti naoblačenje uz slabu kišu i okretanje vetra na umeren, severozapadni smer. To naoblačenje će do utorka uveče stići i do krajnjeg jugoistoka regiona R5 ali će padavine uglavnom biti slabe i prolazne. Snežna granica negde na oko 850mnv-900mnv.

U ponedeljak maksimum od +7 do +16, a u utorak od +4 do +12 stepeni Celzijusa.

U sredunad regionima R1, R1 i severom regiona R3, R4 i R5 pretežno sunčano, a nad ostalim delovima promenljivo oblačno ponegde uz pojavu pljuskovith padavina, ali se konkretnije količine ne očekuju. Dnevni maksimum od +5 do +14 stepeni Celzijusa.

Oko četvrtka jutra na kratko hladna uz pojavu slabog mraza, pre svega nad planinskim delovima regiona R3 i R5. Tokom dana pretežno sunčano, a od petka i osetno toplije. Krajem dana u petak nad jugozapadnim i zapadnim delovima regiona R5 kao i nad regionom R1 naoblačenje uz kišu ponegde. Južni vetar i će biti u pojačanju, dok će u košavaskom delu regiona R1, R2 i R3 jačati topla košava. Dnevni maksimum od +7 do +18 stepeni Celzijusa.

Za narednih vikend bi se trebali nalaziti u jakom južnom strujanju te će ka nama priticati topao i povremeno vlažan vazduh. Uz smenu sunčanih i oblačnih perioda biće češće pojave kiše i lokalnih pljuskova. Duvaće umeren, na planinskim delom regiona R3, R4 i R5 na udare i vrlo jak južni vetar, a nad košavskim delom Srbije povremeno jaka košava.

Temperature znatno iznad proseka, kako jutarnje tako i dnevne. Minimumi od +2 do +8,a  maksimumi od +9 do +21 stepen Celzijusa. Sneg će se topiti i preko 1200mnv. Ukupna količina padavina bi samo nad jugozapadom i zapadom regiona R5 kao i lokalno nad jugom i istokm regiona R3 bila oko 15mm taloga, dok bi nad ostakim predelima bila do 7mm taloga.

Marko Čubrilo, profesor geografije