26.02.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 26.02. do 03.03.
Tokom celog perioda pretežno suvo i relativno toplo. Povremeno će biti povećane oblačnosti, ali se padavine uglavnom ne očekuju. Prvi deo nedelje će u košavskom području biti vetrovit.


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


Tokom cele sledeće nedelje ostaje relativno toplo i uglavnom suvo vreme.Samo u noći ka ponedeljku ponegde nad zapadu regiona R1 može biti kiše. Dok je sredinom nedelje pojava slabe kiše moguća uglavnom nad jugom i jugozapadom regiona R5. Sneg samo preko 1300mnv.

Od ponedeljka posle podne do četvrtka nad košavskim delom regiona R1, R2 i R3 duvaće umeren do pojačan, nad južnim Banatom na udare i jak jugoistočni vetar (košava) ali se olujni udari ne očekuju. U drugom delu nedelje vetar uglavnom slab i promenljiv.

Temperature ostaju iznad i znatno iznad proseka. Minimumi će se kretati od 0 do +9, samo ponege na istoku regiona R3 i višim planinama regiona R5 oko -3 stepena Celzijusa. Dnevni maksimumi pravi prolećni i trebali bi se uglavnom kretati od +10 do +18 stepeni Celzijusa.

Nešto svežije samo nad istokom regiona R3 (Timočka i Negotinska krajnja) gde bi se maksimumi uz tmurno vreme kretali oko +6 stepeni Celzijusa, posebno sredinom nedelje, dok bi u drugom delu nedelje i tamo otoplilo.
 
Naznaka za moguće jače zahlađenje uz padavine ima negde posle 06.03.

Marko Čubrilo, profesor geografije