20.05.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 20.05. do 27.05.




Prva dva dana u nedelji topla, ali u utorak veoma nestabilno. Mogući jaki pljuskovi i lokalne nepogode. Sredinom nedelje nestabilno i svežije, a zatim stabilizacija uz umereno otopljenje. Nove nestabilnosti su moguće oko 27.05.


Pregled po danima
_____________

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak pretežno sunčano, sparno, toplo i uglavnom suvo. Posle podne samo ponegde i to uglavnom u planinskom delu regiona R5 moguća lokalna pojava pljuskova. Tokom dana u košavskom području jugoistočni vetar u pojačanju i krajem dana nad istokom regiona R2 može imati jake udare. Dnevni maksimum od +18 do +28 stepeni Celzijusa.

U utorak pre podne pretežno sunčanoi toplo. Od sredine dana stoji signal za jaku destabilizaciju atmosfere prvo nad zapadom, jugom i jugozapadom regiona R5 koja će usloviti grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Nestabilnosti će se u severoistočnoj visinskoj struji tokom posle podneva premeštati ka zapadu i jugu regiona R1, većem delu regiona R4 i severoistoku regiona R3, dok će u toku noći ka sredi zahvatiti i ostali deo regiona R3 kao i jugoistok reigona R5. Biće uslova za jače grmljavinske oluje uz pojavu tuče/grada, vrlo obilne kiše za kratko vreme (preko 15mm za manje od 1h), jako sevanje i olujan vetar.

U utorak tokom većeg dela dana u košavskom području jak i vrlo jak jugoistočni vetar, a nad planinskim delom Srbije jak južni vetar. Dnevni maksimum od +19 do +31 stepen Celzijusa, dok će posle nestabilnosti osvežiti.

Sredinom nedelje promenljivo oblačno i malo svežije uz lokalne pljuskove, posebno nad regionima R3, R4 i jugom i jugoistokom regiona R5. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar, dok će se dnevni maksimum kretati od +14 do +23 stepena Celzijusa.

U četvrtak još ponegde ređa pojava pljuska i to uglavnom nad regionom R3, dok će temperatura biti bez bitne promene. Zatim ponovo toplije i za naredni vikend maksimumi od +18 do +27 stepeni Celzijusa, dok bi u narednu nedelju (27.05.) bili mogući novi grmljavinski pljuskovi i to uglavnom nad zapadom regiona R1, jugom i jugozapadom regiona R5.

Ukupna količina padavina bi nad najvećim delom Srbije trebala biti od 18mm do oko 50mm taloga, lokalno uz jače nevreme i oko 70mm taloga, dok bi najmanje kiše trebalo biti nad severom regiona R1, R2 i R4 gde bi moglo biti do 13mm taloga.

Marko Čubrilo, prof. geografije