14.05.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 13.05. do 20.05.




Početkom sledeće nedelje povremene padavine uglavnom na jugu Srbije, dok će se temperature kretati oko proseka. U dugom delu nedelje postepeno sve toplije uz ređe nestabilnosti, dok će u košavskom području biti veoma vetrovito. Krajem naredne nedelje moguće je jače pogoršanje uz jake nestabilnosti, lokalne nepogode i osveženje.

Pregled po danima
_____________

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija



U ponedeljak tokom dana malo do umereno oblačno i suvo, sa malom mogućnošću pojave lokalnog pljuska. Vetar uglavnom slab, severozapadni, dok će se dnevni maksimum kretati od +15 do +22 stepena Celzijusa.

Naredna dva dana (utotrak i sreda) ka nama će uslediti sporo širenje uticaja ciklona nad zapadnom i jugozapadnom Evropom, dok će se u isto vreme osetiti i uticaj anticiklona nad severoistokom Evrope.

U utorak posle podne nad južnim, jugozapadnim i jugoistočnom delovima regiona R5 kao i na jugu regiona R3 nestabilno uz kišu i pljuskove, dok bi nad ostalim predelima uz povećanje oblačnosti verovatno ostalo pretežno suvo, u sredu tokom dana i u noći ka četvrtku oslabljene nestabilnosti bi se prebacivale preko središnih delova regiona R3, R4 i R5, dok bi najkasnije stigle do regiona R1 i R2 gde bi bile i najslabije. 

Do srede temperaturni maksimumi od +15 do +24 stepena Celzijusa, što je oko proseka za ovaj deo godine. Sa jačanjem ciklona zapadnije od nas usledići pokretanje jugoistočnog vetra nad regionima R1, R2, R3 i delimično R4 (košava) tako da će nad ovim delom Srbije u drugom delu nedelje biti vrlo vetrovito, posebno nad jugoistokom regiona R2 gde košava može imati olujne udare. Povremeni pljuskovi su uglavnom mogući nad zapadom i jugozapadom regiona R5, zapadom regiona R2 i možda nad regionom R4.

Za naredni vikend se računa na premeštanje hladnog fronta što bi u sledeću nedelju moglo usloviti jače grmljavinske nestabilnosti i lokalne vremenske nepogode, prvo nad zapadom i jugozapadom, a zatim i nad ostalim delovima Srbije. Posle 19.05. bi usledilo i osveženje. Padavinski totali bi najmanji trebali biti nad delovima regiona R1 i R2 gde bi mogli ostati ispod 10mm taloga, dok bi nad najvećim delom Srbije bili preko 20mm taloga, ali se preko 90% od te količine padavina očekuje 19.05.


Marko Čubrilo, prof. geografije