25.12.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 25.12. do 01.01.




Najveći deo poslednje nedelje decembra donosi stabilno i relativno toplo vreme. Sredinom nedelje može biti pojave dužeg zadržavanja magle. Oko 31.12. sledi promena koja bi nam donela naoblačenje prvo sa kišom, a početkom 2024. uz zahlađenje i sa snegom.


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak posle ređe pojave jutarnje magle tokom na pretežno sunčano i veoma toplo uz slab, jugozapadni vetar. Nad regionima R1 i R2 povremeno može biti umerene oblačnosti. Dnevni maksimum znatno iznad proseka i kretao bi se od +7 do +15, a nad zapadom regiona R5, delovima regiona R4 i jugu regiona R1 i R2 i do oko +18 stepeni Celzijusa.

Narednih dana će se nastaviti dominacija anticiklona ali će njegov položaj biti nešto drugačiji tako da bi se sredinom nedelje njegovo jezgro nalazilo nad nama. To znači da bi uz statičnu atmosferu moglo biti pojave magle i niskih oblaka koji bi se nad delovima reigiona R1, R2, nizijama regiona R3 i kotlinama regiona R4 i R5 mogli zadržavati veći deo dana ili ceo dan.

Nastavlja se relativno toplo vreme ,ali ne toliko ekstremno kao u ponedeljak. Minimumi bi se uglavnom kretali od 0 do +5 stepeni Celzijusa, a maksimumi od +6 i +14, a u mestima sa dužim zadržavanjem magle od +1 do +4 stepena Celzijusa. Vetar bi i dalje bio slab.

Krajem nedelje bi počelo slabljenje anticiklona i poslednjeg dana u godini 31.12. se očekuje jače pogoršanje uz kišu, koja bi prvo zahvatilo region R1, zapad i jugozapad regiona R5 i zapad regiona R4, dok bi prema trenutnoj prognozi u novogodišnjoj noći proširilo i nad ostali deo Srbije, osim nad jug regiona R5. U nizijama se očekuje kiša, dok će se snežna granica držati visoko na oko 900mnv.

U drugom delu noći ka ponedeljku, a pogotovo u ponedeljak uz jače zahlađenje snežna granica u padu na oko 300mnv te bi pojava snega tog dana bila moguća i u nižim predelima, dok bi obilnijeg snega bilo preko 800mnv. U nedelju 31.12. maksimumi od +5 do +12,a  u ponedeljak od 0 do +5 stepeni Celzijusa.

U noći ka ponedeljku (novogodišnja noć) i u ponedeljak južni vetar u okretanju na umeren do jak severozapadni. Očekivana količina kiše bi se kretala od oko 20mm nad delovima regiona R1, R2, zapadom i jugozapadom regiona R5, dok bi najmanje padavina bilo nad istokom regiona R3, oko 10mm.

Marko Čubrilo, profesor geografije