26.06.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 26.6. do 2.7.




Početkom nedelje uglavnom suvo i toplije, dok se u utorak poslepodne na severu Srbije očekuje pogoršanje vremena praćeno kišom. Sredina nedelje kišovita i relativno sveža. Zatim, kraće poboljšanje uz stabilizaciju i otopljenje, ali oko 02.07. novo pogoršanje uz grmaljavinske pljuskove.


Pregled po danima
_____________



Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak posle svežeg jutra tokom dana pretežno sunčano i malo toplije, ponegde uz ređu pojavu pljuska, uglavnom nad regionima R1, R2 i zapadom regiona R5. Vetar će biti slab, dok će se dnevni maksimum kretati od +24 do +29 stepeni Celzijusa.

U utorak još malo toplije, ali posle podne nad regionima R1 i R2 ponovo nestabilno. Te nestabilnosit će biti najava približavanja hladnog fronta koji sitže u noći ka sredi donoseći kišu i grmljavinske pljuskove prvo regionima R1 i R2, zatim u sredu do podneva i severu regiona R4, zapadu i jugozapadu regiona R5, do uveče padavine bi se proširile i nad jug regiona R3 i R5, dok bi u isto vreme prestale nad regionima R1, R2 i severom regiona R4 i R5.

U sredu vetar umeren, povremeno i pojačan, severozapadni, dok će dnevni maksimum biti znatno ispod proseka i nad većim delom Srbije bi se trebao kretati od +14 do +19 stepeni Celzijusa, dok će samo na jugu regiona R3 i R5 biti oko +24 stepena Celzijusa. Za sada se ovog dana lokalne nepogode ne očekuju ali bi na jugu Srbije moglo biti jačih grmljavinskih pljuskova.
 
U četvrtak i petak ponovo suvo uz promenljivu oblačnost, dok bi u četvrtak postojala vrlo mala šansa za pojavu pljuskova i to uglavnom nad regionima R2 i R3.

Petak i subota pretežno suvi. Oko četvrka će noći biti vrlo sveže uz minimumume koji bu se ponegde nad kotlinama regiona R3 i R5 kao i nad dolinama reka u regionima R1 i R2 spustila i ispod +10 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimum u porastu i u subotu bi se trebao kretati od +24 do +30 stepeni Celzijusa. Drugog dana vikenda je moguće novo pogoršnje uz grmljavinske pljuskove i ovog puta će postojati bolji preduslovi za lokalne vremenske nepogode. Pogoršanje bi prvo trebalo da zahvati regione R1, zapad i jugozapad regiona R5 i zapad regiona R4.
 
U narednih nedelju dana se očekuje češća pojava kiše te bi se nad delovima regiona R1, R2, zapadom i jugozapadom regiona R5 moglo akumulirati preko 30mm taloga, dok se najmanje akumulacije očekuje nad istokom regiona R3 i jugom regiona R5 uglavnom do 10mm taloga.


Marko Čubrilo, profesor geografije