03.07.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 3.7. do 10.7.




Posle kraće stabilizacije od utorkauveče, pa sve do drugog dela narednog vikenda vrlo nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove i lokalne vremenske nepogode. Temperature u granicama višegodišnjeg proseka. Posle 09.07. stabilno i toplije, što bi mogao biti uvod u jači topao talas sredinom meseca.



Pregled po danima
_____________



Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak posle prijatnog jutra tokom dana pretežno sunčano i toplo ali bez velike vrućine. Dnevni maksimum od +25 do +30 stepeni Celzijusa.

U utorak tokom većeg dela dana sunčano i toplo, ali i dosta sparno vreme. Posle podne i rano uveče nad regionima R1, zapadom, jugozapadom i severom regiona R5 kao i nad većim delom regiona R4 jaka, lokalna, destabilizacija atmosfere koja će doneti pojavu snažnih grmljavinskih pljuskova, a biće uslova i za vremenske nepogode.

Vetar u ponedeljak uglavnom slab, severo-zapadni, a u utorak prvo južni, dok će u zonama nestabilnosti biti u okretanju na olujan zapadni i severozapadni. Utorak takođe donosi visoke maksimume uglavnom do +25 do +31 stepen Celzijusa, ali će krajem dana na severu osvežiti.
 
Od srede do nedelje pod uticajem visinskog ciklona promenljivo oblačno, sparno i vrlo nestabilno uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova, a biće uslova i za lokalnu pojavu vremenskih nepogoda,  pre svega u sredu i petak. Padavine će biti konvektivnog, lokalnog, karaktera tako da će na malom prostoru postojati velike razlike u količini kiše.

Uz jače grmljavinske razvoje i lokalne nepogode biće uslova za pojavu tuče/grada i obilne kiše pri čemu za manje od 1h može pasti i preko 30mm taloga. CAPE vrednosti (index nestabilnosti) će tih nekoliko dana biti vrlo visok i dostizati i oko 2500J/kg. To su vrednosti koje omogućavaju pojavu nepogoda. U četvrtak će manje nestabilnosti biti nad regionioma R1 i R2.
 
Vetar uglnvom slab, osim u zonama nestabilnosti gde će na kratko biti olujan. Dnevni maksimum oko ili malo ispod proseka za početak jula i trebao bi se kretati od +23 do +27 stepeni Celzijusa.
 
Od 09.07. se račuan na stabilizaciju i postepeno otopljenje te bi oko 10.07. maksimumi lokalno mogli biti i oko +32 stepena Celzijusa i to bi mogao biti uvod u jači topao talas sredinom meseca.

Akumulirane količine kiše pokazuju da bi najviše padavina trebalo biti nad delovima regiona R1, R2 i severom regiona R3, lokalno i preko 30mm taloga,  a najmanje nad jugom regiona R5 i istokom regiona R3, uglavnom od 4mm do 7mm taloga.


Marko Čubrilo, profesor geografije