30.01.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 30.1. do 6.2.




Početkom perioda promenljivo oblačno, vetrovito i malo toplije, posebno u nizijama uz prolazne padavine često pljuskovitog karaktera. Iznad 700 mnv uglavnom susnežica i sneg, niže kiša ili kratkotrajan sneg. Posle 3.2. hladnije, te se i u nizijama može javiti prolazni sneg, dok se više padavina očekuje u brdsko-planinskom delu Srbije.


Pregled po danima
_____________


U ponedeljak posle hladnog jutra u toku dana promenljivo oblačno, uglavnom suvo i malo toplije u odnosu na protekle dane te će se sneg u nizijskom delu regiona R1 i R2 otopiti. Kasno posle podne i u toku noći ka utorku preko Srbije će se premestiti slab hladan front koji će prvo na regionima R1 i R2 ponegde usloviti vrlo slabe padavine, dok se nešto konkretnije padavine očekuju nad planinskim delom regiona R3, R4 i R5, ali će i tamo uglavnom biti prolaznog snega.

Vetar tokom dana slab do umeren jugozapadni, uveče u pojačanju i u okretanju na jak severozapadni, prvo nad regionima R1 i R2. Jutarnji minimum od -4 do 0, dok će se dnevni maksimum kretati od +2 do +6 stepeni Celzijusa.

U utorak promenljivo oblačno i vrlo vetrovito, posebno nad regionima R1 i R2 ge bi sredinom dana udari severozapadnog vetra mogli dostizati i 23 m/s. Tokom dana će biti naleta pljuskovitih padavina, uglavnom u obliku susnežice i snega, ali se nešto više snega očekuje samo nad višim planinama regiona R5, dok bi nad regionima R1 i R2 osim snega bilo i pljuskova susnežice, kiše i krupe. Krajem dana razvedravanje i slabljenje vetra. Dnevni maksimum od oko +1 nad južnim delovima Srbije gde će biti oblačno do oko +5 na severu gde će biti sunčanih intervala.
 
Sredinom nedelje promenljivo oblačno i relativno toplo, povremeno uz prolazne padavine, posebno u noći ka četvrtku i u četvrtak ujutro. Vetar umeren, nad regionima R1, R2 i R3 povremeno i pojačan, zapadni i severozapadni. Dnevni maksimum uglavnom od +3 do +8,a  u sredu ponegde i do +10 stepeni Celzijusa.
 
U petakse očekuje premštanje hladnog fronta koji će ponovo usloviti jak, na udare i vro jak severozapadni vetar, povremene padavine ali i zahlađenje. Ponovo više padavina nad planinskim delom regiona R3 i R5. Dnevni maksimum u petak do +2 do +6, uveče u daljem padu.

Naredni vikend bi trebao doneti promenljivo oblačno, vetrovito i hladnije vreme uz povremene padavine, uglavnom u obliku snega, ali se za sada konkretnije snežne padavine očekuju samo u predelima regiona R3, R4 i R5 koji su preko 600 mnv, gde će zbog uticaja reljefa dolaziti do pojačanja padavina te se neke konkretnije količine snega (preko 5cm) za sada samo tamo očekuju, dok bi regioni R1 i R2 kao i nizijski deo regiona R3 i R4 imali retku pojavu snega na tlu. Duvao bi pojačan, oko 05.02. na udare i jak, severozapadni vetar, posebno nad regionima R1, R2 i R3. Jutarnji minimumi od -5 do 0, a dnevni maksimumi od -2 do +3 stepena Celzijusa.

Oko 07.02. moguća pojava jutarnjih mrazeva i do oko -10 stepeni Celzijusa, posebno preko 700 mnv.


Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija