27.04.2022

Preporuke za tretiranje paprike i krompira

Paprika

U povrtarskim regionima Pomoravlja paprika za proizvodnju na otvorenom se nalazi u fazi nicanja. Ovaj deo proizvodnje se obavlja u plastenicima, nakon obavljene setve u kontejnere sa supstratom. Rasad treba brižljivo pripremiti, a to podrazumeva niz mera sve sa ciljem da se dobiju zdrave biljke, ujednačenog porasta i čvrstine sa dobrim korenom kako bi  presađivanje i kasnije ukorenjivanje bilo uspešno.  

Nakon nicanja, u fazi prva dva prava lista, u cilju promovisanja razvoja korenovih dlačica i razvoja obilja bočnih korenčića, kao i zaštite rasada od poleganja potrebno je kontejnere zaliti sledećim radnim rastvorom:

  1. Radifarm -  250ml/100l vode – ovaj biostimulator je neophodan da bi biljke lakše prevazišle stres nakon nicanja i da bi se hraniva lakše usvajala.
  2. Bacillomix original – 150ml/100l vode – visokokoncentrovano mikrobiološko hranivo na bazi bakterija Bacillus subtilis (12 aktivnih sojeva) čiji metaboliti utiču značajno na proliferaciju korenovih dlačica i povećavanje apsorpcije iz zemljišnog rastvora. Upotrebom ovog đubriva „oživljavamo“ sterilne supstrate.
  3. Previcur® Energy SL (propamokarb fosetilat 840g/l) – 250ml/100l vode za sprečavanje poleganja rasada (Pythium sp.)
Ovaj radni rastvor je dovoljan da se zalije 50m2 kontejnera.




Krompir

 

U brdskom (krompiraškom) delu Zapadne Srbije sadnja krompira je u toku. Po dolinama je ovaj posao završen.
Nakon završene sadnje, kada se humke (bankovi) slegnu i zemljište uspostavi kapilaritet potrebno je obaviti tretiranje protiv korova.

Savacoop preporučuje:
            Metriks® (metribuzin 600g/l) - za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova. Količina primene: 0,75-1,25l/ha, što zavisi od osetljivosti sorte krompira i sadržaja humusa u zemljištu.



Upravo posađen krompir, Ivanjica, Prilike, 25.4.2022.god (foto: Tine Bošković, Stručna služba Savacoop)