19.04.2022

Sadnja ranog povrća u povrtarskim regionima Pomoravlja (zelena salata i kupus)




U povrtarskim regionima Pomoravlja u toku je sadnja ranog povrća (zelena salata i kupus) na otvorenom i u zaštićenom prostoru. Hladno i kišovito vreme otežavaju ovaj posao, ali istovremeno omogućavaju biljkama nesmetan prijem nakon rasađivanja. Pošto se radi o biljkama kratke vegetacije, neophodno im je obezbediti idealne uslove da taj kratak period maksimalno iskoriste. Treba imati u vidu da su zemljišta gde se uzgaja povrće maksimalno iskorišćavana i sa vrlo problematičnim mikrobiološkim statusom.


Sedam dana nakon rasađivanja
, u cilju promovisanja razvoja korenovih dlačica i razvoja obilja bočnih korenčića, potrebno je primeniti preko sistema za navodnjavanje:

  1. Radifarm5l/ha – ovaj biostimulator je neophodan da bi biljke lakše prevazišle stres nakon rasađivanja i da bi se hraniva lakše usvajala.

  2. Bacillomix original4l/ha – visokokoncentrovano mikrobiološko hranivo na bazi bakterija Bacillus subtilis (12 aktivnih sojeva) čiji metaboliti utiču značajno na proliferaciju korenovih dlačica i povećavanje apsorpcije iz zemljišnog rastvora. Upotrebom ovog đubriva „vraćamo život“ zemljištu.

Folijarno, desetak dana nakon rasađivanja, potrebno je primeniti:

  1. Megafol2l/ha – prevazilaženje stresa od niskih temperatura

  2. Lebosol Zink1l/ha – većina biljnih kultura svoje potrebe za ovim mikroelementom iskazuje na početku vegetacije što se uglavnom zaboravlja.

  3. Plantafol 30.10.10 – 1,5kg/ha – visokokvalitetno folijarno đubrivo koje biljka vrlo dobro usvaja i azotnu komponentu koristi dok biljka ne prevaziđe stres od rasađivanja i ne ukoreni se.



Rasađena zelena salata na otvorenom, 
Čačak, Baluga, 11.4.2022.god (foto: Tine Bošković, Stručna služba Savacoop)



Rasađivanje zelene salate u plasteniku, Čačak, Baluga, 11.4.2022. (foto: Tine Bošković, Stručna služba Savacoop)



Upravo rasađen rani kupus na otvorenom, 
Čačak, Mrčajevci, 11.4.2022.god, (foto: Tine Bošković, stručna služba Savacoop)