21.10.2022

Preporuke za tretman maline i jagode u trenutnoj fazi razvoja

Vest napisao/la

Tine Bošković




Malina

_____________


Konačno su se stabilizovale vremenske prilike, bar u pogledu temperatura, što pogoduje malini tako da se u onim zasadima u kojima je obezbeđena hranivima i gde su blagovremeno primenjene sve agrotehničke mere polako ujednačavaju izdanci i dobijaju željenu formu. Opšta slika sa terena je da dobrih zasada nema veliki broj.

Ukoliko u prethodnom periodu, zbog objektivnih razloga nije urađeno tretiranje, do kraja sedmice treba obaviti prvi tretman maline sledećom kombinacijom pesticida i biostimulatora:

  1. Megafol - 2l/ha – aminokiseline biljnog porekla (35%) potpomažu dobar start vegetacije i ubrzan razvoj rodnih grančica
  2. Kendal TE - 2,5l/ha - ovaj izvrstan proizvod pored 23% bakra iz bakaroksihlorida sadrži niz biološki aktivnih supstanci (saponini, glutation, oligosaharidi) upotpunjenih mikroelementima (Zn, Mn) koje povećavaju sistemsku otpornost biljke. Odlična svojstva ovog proizvoda su već prepoznata od proizvođača, tako da  postaje standard u svim kulturama gde su bakterioze teško rešiv problem.
  3. Savate® CS – 0,5l/ha – kontaktni insekticid, širokog spektra delovanja na bazi λ-cihalotrina za suzbijanje štetočina stabla.




Zasad maline, Arilje, Virovo, 23.4.2022. god



Jagoda

_____________


Jagoda je u različitim fenološkim fazama u zavisnosti od uslova gajenja (otvoreni ili zaštićeni prostor) i nadmorske visine. U najvećem broju slučajeva se nalazi u fenofazi cvetanja, zametanja plodova i zrenja.

Cvetanje je, samo po sebi, izuzetno stresan period za svaku biljku (kao pubertet kod čoveka). Neophodno je da taj period biljka prevaziđe bez posledica, a istovremeno da obilato cveta i formira mnoštvo plodova prepoznatljivog oblika i veličine. Da bi se sve ovo postiglo, u uslovima ovakvog proleća, neophodno je u ovom periodu obaviti sledeće tretiranje:

Jagoda na otvorenom (cvetanje i zametanje plodova):

  1. MC Set – 2l/ha – poboljšanje oplodnje i zametanja plodova
  2. Lebosol Bor – 1l/ha – promocija cvetanja, formiranja polenovih cevi i pravilne oplodnje
  3. Brexil Mix – 2,5kg/ha – prevencija nedostatka mikroelemenata
  4. Plantafol 10.54.10 – 3kg/ha – ishrana fosforom koji je neophodan u ovoj fenofazi
  5. Botrix B – 3l/ha – mikrobiološko đubrivo na bazi Bacillus subtilis (3 visokoaktivna soja) koje je izuzetan promotor rasta i istovremeno ima fungicidna svojstva



Fertigacija jagode (na otvorenom):


Od svih vrsta biljaka koje čovek gaji jagoda najteže podnosi zasoljenost zemljišta koja se javlja kao posledica nekontrolisane primene kristalnih vodorastvorljivih đubriva i nasumičnog navodnjavanja. Da bi se ovo izbeglo, osim pravilnog doziranja đubriva i normi zalivanja, neophodno je obavezno koristiti biostimulatore (huminske kiseline i mikrorganizme).

Za fertigaciju u ovom periodu, pored NPK kristalnih đubriva Savacoop preporučuje:

  1. Viva – 25l/ha – huminske kiseline poboljšavaju kondiciono stanje rizosfere i stvaranje huminsko-mineralnog kompleksa materija koji biljka lako usvaja. Pored toga, sprečava kolebanja pH vrednosti zemljišta.
  2. Ferrilene trium – 12kg/ha - gvožđe u helatnom obliku koji se najlakše preko korena usvaja. Koristi se, po potrebi, za prevenciju i sanaciju hloroze.
  3. Bacillomix original – 4l/ha – visokokoncentrovano mikrobiološko hranivo na bazi bakterija Bacillus subtilis (12 aktivnih sojeva) čiji metaboliti utiču značajno na proliferaciju korenovih dlačica i povećavanje apsorpcije iz zemljišnog rastvora.



Jagoda (na otvorenom), Arilje, 25.4.2022. god



Jagoda u zaštićenom prostoru (cvetanje, formiranje plodova i zrenje):

  1. MC Cream – 2-3l/ha – biostimulator na bazi ekstrakta alge Ascofilum nodosum uz dodatak mangana i cinka, kao i drugih biološki aktivnih supstanci. Stimuliše rast i obrazovanje plodova.
  2. Brexil Mix – 2,5kg/ha – prevencija nedostatka mikroelemenata
  3. Plantafol 5.15.45– 3kg/ha – pojačana ishrana kalijumom koji je neophodan u ovoj fenofazi
  4. Fontelis® (Corteva) – 0,9l/ha – fungicid na bazi a.m. pentiopirad (SDHI) namenjen za suzbijanje sive plesni i pepelnice. Karenca: 3 dana. Izuzetno pouzdan i ekonomski opravdan.
  5. Botrix B – 3l/ha – mikrobiološko đubrivo na bazi 3 visokoaktivna soja Bacillus subtilis koje pored biostimulatornog ima delovanje i na širok spektar gljivica koje napadaju jagodu. Pogodan za primenu kada je berba već započela jer nema karencu.




Jagoda (u zaštićenom prostoru), Arilje, 25.4.2022. god


Fertigacija jagode (u zaštićenom prostoru):


Jagoda se, u većini slučajeva, intenzivno hrani preko sistema za navodnjavanje. Često se ovo radi nasumično tako da se hranljivi elementi koji su slabo pokretni (P i K) nagomilavaju u zoni korena i postaju štetni.  Da bi se ovo prevazišlo, osim pravilnog doziranja đubriva i normi zalivanja, neophodno jeobavezno koristiti biostimulatore.

Za fertigaciju u ovom periodu, pored NPK kristalnih đubriva Savacoop preporučuje:

  1. Activwave – 20l/ha – kaidrin, jedinstvena, patentom zaštićena formula. Ovaj biostimulator omogućava potpuno usvajanje hraniva iz zemljišta.
  2. Ferrilene trium – 12kg/ha - gvožđe u helatnom obliku koji se najlakše preko korena usvaja. Koristi se za prevenciju i sanaciju hloroze (po potrebi).
  3. Bacillomix original – 4l/ha – visokokoncentrovano mikrobiološko hranivo na bazi bakterija Bacillus subtilis (12 aktivnih sojeva) čiji metaboliti utiču značajno na proliferaciju korenovih dlačica i povećavanje apsorpcije iz zemljišnog rastvora.


Tine Boškovioć, dipl. inž. poljoprivrede