18.01.2022

Presek 2021: Stočarstvo - batak zamenjuje šniclu

Vest napisao/la

Čedomir Keco




Na domaćem tržištu meso i proizvodi od mesa gotovo svih vrsta poskupili su pre povećanja cena žitarica, da bi od nedavno to povećanje dostiglo i do 30 odsto. Baš u tom periodu povećanja cena ostvaren je i enorman uvoz svinjskog mesa i pad cena tovljenika, što su kreirali klaničari i uvoznici na putu do velikog profita. Taj uvoz je ubrzao zatvaranje mnogih domaćih farmi.

_____________

Cele godine potrošnja mesa po stanovniku je opadala i danas je manja od 45 kg (sve vrste) godišnje.

U svetu je trgovina mesom među pet najtraženijih proizvoda, što pokazuje izvozna konkurentnost tamošnjeg stočarstva. Naime, EU izvoz goveđeg mesa iz Srbije opterećuje sa 0,35 -1,35 evra po kilogramu, a na najavljeni izvoz svinjetine čekamo poduže, jer je klaničarima iz EU cilj da nama prodaju svoje viškove zamrznutog mesa koje sada ne prodaju u NR Kinu i Rusku federaciju. U Srbiji se ne odmerava štetnost od uvoza robe koju inače imamo u domaćoj proizvodnji.

Zbog rasta cena hraniva (kukuruz, soja, suncokret) uzgoj stoke je skup i rizičan što se dobiti farmera tiče i nema izgleda da se ubrzo situacija poboljša. To se svakim danom pokazuje sa svim vrstama mesa, a pogotovo goveđeg.
Među 109 zemalja, u Švajcarskoj za kilogram junećeg mesa plaćaju najviše – 45,88 evra/kg, a u Norveškoj 26,60 evra/kg. Na toj listi Srbija je na 81. mestu, sa cenom od 6,32 evra/kg.



Čedomir Keco, Udruženje „Agroprofit“

Zemlje u koje mi izvozimo simbolične količine junećeg mesa ili živih grla nisu među prvih 15 po visini cene. U Italiji, Libiji i Kini, koje su među prvih 20 po skupoći mesa, ova vrsta mesa se kreće od 14,75 evra/kg u Italiji i 11,22 evra/kg u Kini. Cena transporta će uskoro još više uticati na cenu mesa.

Tržište mesa u Srbiji je nestabilno zbog uvoza smrznutog sa isteklim rokom upotrebe i cenama manjim od 0,50 evra/kg.

Više od 1.250 gazdinstava sa farmama od 50-3.000 tovljenika za godinu dana je odustalo od ovog posla, a isplate premija za tov kasne i po godinu dana. Slično je i u tovu junadi. Sve to će uticati na mnoge ponude i veću cenu.
Proizvođači živinskog mesa su na granici rentabilnosti, ali ne preteruju po prodajnoj ceni, pa se ova vrsta mesa u poslednje vreme sve više i troši.