17.10.2022

Priprema vrta za jesen i zimu




Jesen je period u godini kada je vrtu potrebno posvetiti posebnu pažnju. Vreme je za pripremu i održavanje, planiranje, uređenje kompostišta i preuređenje svih površina namenjenih sadnji lukovica cveća koje će cvetati u proleće.



Priprema i održavanje

_____________


Drveće i ukrasno žbunja najbolje je saditi u jesen. Dok je zemljište relativno toplo i vlažno biljke će imati dovoljno vremena da se prime i da u punom kapacitetu u proleće nastave vegetaciju. Na kraju cvetanja možete srediti gredice i dekorativne ivice tako što ćete ih očistiti od precvetalog cveća i uvelog lišća. Redovno odstranjivanje uvelog cveća pomaže biljci da ne troši energiju na stvaranje semena kod uvelih cvetova.

Zbog opasnosti od noćnih mrazeva potrebno je uneti sobne biljke koje ne podnose hladnoću. Otpornije vrste trebalo bi što duže da ostanu napolju.

Povoljan period je i za pripremu zemljišta. Nakon što ga preorete i pregrabljate, zemljište će do proleća postati lako mrvljivo.

Neophodno je i očistiti travnjak od opalog lišća koje tokom hladnijih meseci može istrunuti i naškoditi kvalitetu travnate površine.









Dekorativno žbunje




Planiranje i preuređenje površina
_____________


Ovaj period idealan jeza planiranje predstojeće vrtne sezone. Obratite pažnju kojim intenzitetom su se biljke razvijale u prethodnoj sezoni pa na osnovu toga unesite promene kako bi se vrt razvijao u pravcu u kome želite. Planirajte sadnju vrsta lukovica koje će cvetati u proleće, kao i drvenastih i žbunastih vrsta.

Pogledajte ponudu jesenjih lukovica u našem asortimanu i pronađite inspiraciju za vašu baštu!



Lukovice cveća
_____________


Sada se sadi lukovičasto cveće koje će cvetati na proleće. Prolećne gredice potrebno je pomno isplanirati jer lukovice koje se sad sade pružaju širok spektar boja i oblika.

Nakon odabira lukovice, mesta i saksije, savetujemo vam da kupite kvalitetan supstrat i pripremite krupniji pesak. Dno saksije ispunite krupnijim peskom kako se višak vode ne bi skupljao.

Na pakovanju svake lukovice naznačena je dubina sadnje, ali ukoliko lukovicu posadite na dubinu koja je tri puta veća od njenog prečnika – svakako nećete pogrešiti. Najčešće vrste koje se sade su lale, zumbuli, krokusi, narcisi i fritilarije.



Krokusi



Priprema kompostišta
_____________


Sada ima mnoštvo materijala koji vam može omogućiti pripremu kvalitetanog komposta. Biljni materijal potrebno je sakupiti i čuvati na mestu koje ste odredili kao kompostište. Potrebno je obratiti pažnju na biljke na kojima su vidljivi simptomi bolesti ili prisustvo štetočina. Takav biljni materijal se ne odlaže na kompostište.

Dobar vrtni kompost najbolje će obogatiti zemljište.

 

Jelena Šobić, master inž. poljoprivrede