29.04.2024

Zaštita i ishrana maline



U većini malinogorja malina se ne nalazi u dobrom stanju. O uzrocima se može naširoko raspravljati, ali je činjenica da je veoma loše izašla iz zime, sa ubrzanom organogenezom i poremećenim fenofazama. Na velikom broju parcela su terminalni pupoljci već procvetali, bez dodatnog vegetativnog prirasta koji je glavni nosilac roda. Ako se tome doda učinak snežnih padavina sredinom aprila koje su na boljim malinjacima dovele do kršenja rodnih grančica, slika nije bajna.



Lomljenje rodnih grančica od snežnih padavina

Stupčevići, Arilje, 19.4.2024.god

Porast rodnih grančica maline

Latvica, Arilje, 19.4.2024.god

 

Početak izdvajanja cvetnih pupoljaka

 

Nedovoljna fotosinteza, manjak hlorofila kao posledica hladnih noći

 

U narednih 7 dana treba obaviti tretman maline (Willamette) sledećom kombinacijom pesticida i biostimulatora:

  1. Belagio (kaptan 800g/kg)2kg/ha - ovaj proizvod ima dobro delovanje na niz parazita koji u ovo doba godine mogu ostvariti infekcije (Dydimella, Leptoshaeria). Protektivni je fungicid, mora se naneti pre ostvarene zaraze. Dobra toksikološka svojstva kaptana su prepoznata od strane kupaca i korisnika maline tako da se kaptan može koristiti sve do pred berbu.
  2. Savate CS (lambda cihalotrin 25g/l)0,3l/ha +Atis(acetamiprid 200g/kg) 0,2kg/ha – kombinacijom kontaktnog i sistemičnog insekticida dobijamo širok spektar delovanja: malinin cvetojed, lisne vaši, prstenar, korebus.
  3. Finey (abamektin 18g/l) - 1,25l/ha - insektoakaricid namenjen za suzbijanje eriofidne grinje maline. U obliku je EW formulacije i nije mu potreban okvašivač što pojednostavljuje i pojeftinjuje upotrebu. Primeniti samo gde ima pojave grinje.
  4. Megafol 2-3l/ha – aminokiseline biljnog porekla (35%) omogućavaju prevazilaženje stresa od niskih temperatura. Megafol je već prepoznat kao standard u proizvodnji maline. I laici nakon primene mogu oučiti jasne pozitivne promene! Dobija na značaju primena pred cvetanje, nakon hladnih noći i jutra.
  5. MC Set 1l/ha + Lebosol Bor 1l/ha – ova kombinacija biostimulatora na bazi algi i jednokomponentnog folijarnog đubriva na bazi bora se pokazala kao odlična za promociju cvetanja i zametanja većeg broja plodova. Pošto je period cvetanja maline blizu i traje dugo, neophodno je ovaj tretman ponoviti za 7-10 dana. Greška koja se pravi prilikom primene bora je što se kasni. Potrebno je biljci servirati bor pre nego što cveta.

Preko sistema za navodnjavanje preporučujemo standardnu, dobitnu kombinaciju:

1. Viva 20l/haovaj biostimulator je jedinstven po svom sadržaju i osobinama. Sadrži huminske kiseline, aminokiseline, oligosaharide i vitamine, dakle sve komponente koje će biljkama omogućiti blagovremeno usvajanje hraniva, sprečiti oscilacije pH vrednosti zemljišnog rastvora i ispiranje hraniva na lakšim zemljištima (na ovakvim zemljištima malina najbolje uspeva). Istovemeno, uspostavlja dobar balans između lisne mase i cvetova (plodova).

Lako je postići bujnost zasada, to se uz pomoć azota lako dostiže, ali je to pogrešno! Malina se gaji radi plodova, a ne bujnog i lepog špalira.

2. Bacillomix Original 4l/haodlična biostimulativna svojstva ima ovaj proizvod. Sadrži 12 sojeva bakterije Bacillus subtilis. Ova bakterija se vrlo brzo razmnožava u zemljištu, zauzima životni prostor drugim mikroorganizmima. Pored antagonizma i kompeticije, Bacillus subtilis kao metabolite izlučuje u spoljašnju sredinu polipeptide (deluju fungicidno), antibiotike (deluju baktericidno) i auksine (hormone rasta). Sve skupa, u jednom proizvodu imamo nekoliko vrlo bitnih osobina koje su značajne za život biljke. Pošto je prirodni proizvod Bacillomix Original se može koristiti bez ikakvih ograničenja u smislu karence, metoda primene i useva (zasada).

Primena ovih sredstava ne isključuje primenu NPK hraniva, ali u skladu sa analizom zemljišta. Na žalost, u velikom broju slučajeva ishrana maline se radi napamet, otrsuma, tako da se teže pokretni elementi (fosfor i kalijum) nagomilavaju u zemljištu čak do štetnog nivoa. Za ovakav način ishrane teško je dati pravu preporuku izuzev primene ova dva proizvoda koji će omogućiti da nagomilana hraniva u zemljištu postanu dostupna biljkama.

Prošlogodišnjim ispitivanjima efikasnosti ove kombinacije biostimulatora smo došli do podatka da je uvećanje prinosa 14,7%. Nije malo!  Još jednom: bogatstvo i plodnost zemljišta nisu dva identična pojma!


Tine Bošković
Stručna služba SAVACOOP