15.04.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 15.04. do 21.04.




Prvog dana perioda veoma toplo, dok se u utorak očekuje premeštanje jakog, hladnog fronta, okretanje vetra na severni smer, kiša, pljuskovi i jače zahlađenje. Sredina nedelje hladna uz padavine, snežna granica na oko 800 mnv, posebno na zapadu Srbije. Oko 19.04. opasnost od kasnog mraza, zatim malo toplije, a oko 21.04. malo hladnije uz nove padavine.

Pregled po danima
_____________

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak pretežno sunčano i nebično toplo, duvaće umeren, nad regionima R1, R2 i nad planinama regiona R4 i R5 na udare i jak jugozapadni vetar. Dnevni maksimum od +24 do čak +32 stepena Celzijusa, lokalno nad regionima R1, R2 i velikom pomoravlju regiona R5.

U utorak od popodneva nad regionima R1, R2 i severom regiona R3 i R4 nestabilno uz moguće grmljavinske pljuskove koji lokalno mogu biti i snažni uz pojavu tuče/grada, jakog sevenja i jakog vetra. Od posle podneva, prvo nad regionima R1 i R2 premeštanje hladnog fronta uz jak severni vetar i naglo zahlađenje. Maksimum u utorak od oko +12 na severu regiona R1 i R2 do oko +30 ponegde na jugoistoku regiona R5.

U noći ka sredi i u sredu pretežno oblačno i osetno hladnije uz kišu povremeno, dok će usled jačeg zahlađenja nad zapadom, jugozapadom,a kasnije i jugom regiona R5 snežna granica pasti ispod 900mnv te bi planine preko 900mnv imale težak, vlažan, sneg. Nad regionom R3 snežna granica viša, preko 1000mnv ali će u sredu uveče i tamo biti u padu. Duvaće umeren do pojačan, severozapadni vetar dok će se dnevni maksimum kretati od +4 do +14 stepeni Celzijusa.

U četvrtak pre podne i dalje oblačno uz povremene padavine nad regonima R1, R2, R3 i jugoistokom regiona R5. Snežna granica na oko 800mnv. Posle podne i uveče svugde suvo uz delimično razvedrvanaje, a maksimumi slični onim u sredu. Noć ka petku donosi veliku opasnot od pojave kasnog mraza, posebno u delovima regoina R3 i R5 koji su preko 900mnv gde on može biti i do -4 stepena Celzijusa, dok bi nad ostalim predelima postojala opasnost od pojave prizemnog mraza, posebno van većih gradskih celina.

U petak i subotu promenljivo oblačno, u petak nad jugom regiona R5 povremene padavine, a u subotu uglavnom suvo. Maksimum u subotu od +9 do +17 stepeni Celzijusa.

U narednu nedelju moguće novo naoblačenje i manje zahlađenje u kišu u nižim i sneg preko 900mnv. Nad najvećim delom Srbije se očekuju akumulacije od oko 19mm u proseku. Najmanje nad severom regiona R1 i R2, ispod 10mm taloga, a najviše nad jugom, jugozapadom i jugoistokom regiona R5 lokalno i oko 30mm taloga. Usled jačeg zahlađenja u predelima preko 900mn moguća ja pojava teškog, vlažnog snega koji bi lomio i oštećivao cvetne grane, dok bi oko 19.04. postojala opasnost od pojave kasnog mraza.



Marko Čubrilo, prof. geografije