02.04.2024

Prognoza vremena za april 2024




Očekivane opšte odlike meseca
_____________


  • Mesec znatno topliji od proseka, posebno u prvom delu.
  • U prvih dve nedelje 5-7 dana sa temperaturama preko +25 stepeni Celzijusa.
  • Drugi deo meseca malo svežiji uz češču pojavu padavina ali bez signala za jače zahlađenje i uz temperature malo iznad proseka.
  • Oko 13.04. i posle 17.04. česta pojava grmljavinskih pljuskova uz mogućnost tuče/grada.
  • Za sada bez najave opasnosti od kasnog mraza.
  • Trenutno nisu najavljene jake vremenske nepogode na širem prostoru.
  • Količina padavina oko proseka za ovaj mesec.


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija



Prognoza vremena po nedeljama
_____________



Period od 01.04. do 08.04.



Bez obzira što će početkom perioda uslediti prolazno osveženje uz kišu i pljuskove od 04.04. ponovo stabilnije i polako sve toplije. Do 05.04. sveže noći uz minimume od +5 do +9 stepeni Celzijusa i dnevne maksimume od +17 do +22, a zatim toplije te će krajem perioda ponovo biti znatno toplije od proseka i suvo uz maksimume od +24 do +29 stepeni Celzijusa. Temperature tokom celog perioda uglavnom iznad, a količina padavina ispod proseka nad većim delom Srbije.



Period od 08.04. do 15.04.



Početkom perioda pretežno sunčano, suvo i vrlo toplo uz maksimume koji će se često kretati i oko +29 stepeni Celzijusa. Osveženje uz kišu i grmljavinske pljuskove treba očekivati oko 13.04. kad bi u zoni promene vremena moglo biti i lokalnih nepogoda uz pojavu obilnije kiše, tuče/grada i olujnog vetra. Poslednjh dva-tri dana perioda svežije i nestabilno uz čestu pojavu kiše i pljuskova ali bez jačeg zahlađenja tako da će maksimumi kretati od +15 do +19 stepeni Celzijusa. Prosečne temperature će zbog vrlo toplog početka svakako biti iznad proseka, a  količina padavina će biti oko, a  nad regionima R1, R2, R4, zapadom regiona R5 i istokom regiona R3 i iznad proseka.



Period od 15.04. do 22.04.



Početkom perioda promenljivo oblačno i nestabilno uz povremene grmljavinske pljuskove, češće i jače u brdsko-planinskim predelima Srbije. Duvaće umeren, severozapadni vetar dok će se dnevni maksimumi kretati od +17 do +24 stepena Celzijusa. Posle 19.04. uz više sunca ređa pojava grmljavinskih pljuskova i to uglavnom nad regionom R4. Vetar će pretežno biti slab, severozapadni, dok će dnevni maksimum biti u manjem porastu i trebao bi se kretati od +24 do +27 stepeni Celzijusa. Ukupna količina padavina oko ili malo iznad prosak,a temperature vazduha malo iznad proseka.


Period od 22.04. do 30.04.



Poslednjeg perioda u mesecu polje anticiklona bi se trebalo postaviti zapadnije od nas tako da bi ka nama strujao slabo vlažan i umereno topao vazduh. Povremeno bi uz više oblaka bilo uslova za lokalne grmljavinske pljuskove, koji ponegde i to pre svega nad planinskim delom regiona R3 i R5 mogu biti jaki i praćeni pojavom tuče/grada i olujnog vetra. Obzirom  na lokalnu prirodu padavina koje se očekuju u poslednjem periodu ovog meseca modeli na udaljenim terminima ne mogu precizno proceniti očekivanu količinu kiše tako da daju signal za padavine oko proseka, ali u realnosti će verovatno biti velikih razlika na relativno malom prostoru. Temperature vazduha bi i tokom poslednjeg perioda u aprilu trebale barem malo oko proseka, ali obzirom na udaljen termim od inicijacije pouzadnost nije visoka i novo ažuriraje dugoročne prognoze vremena će biti oko 15.04. i tada će se situacija za poslednje dve nedelje, a posebno za poslednju nedelju aprila moći znatno preciznije proceniti.


Marko Čubrilo, prof. geografije