18.03.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 18.03. do 26.03.
Početkom nedelje pretežno oblačno i hladnije uz prolazne, uglavnom slabe padavine. Oko 21.03. suvo, ali hladna jutra i moguć slab mraz. Zatim sledi otopljenje i za naredni vikend bi bilo toplo uz južni vetar. Zatim je moguće jače pogoršanje i osetnije zahlađenje, posebno oko 26.03. Trenutno postoji mala verovatnoća da oko 26.03. uslova za sneg bude i u nizijama, na severu i zapadu Srbije.

Pregled po danima
_____________

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak nad regionima R1, R2 i severu regiona R4 pretežno oblačno, ponegde uz slabu i prolaznu kišu. Nad ostalim predelima malo do umereno oblačno uz sunčane intervale, dok se u tim predelima naoblačenje očekuje posle podne i uveče, kada će povremeno kiše i snega preko 1200mnv biti nad jugozapadom, jugom i kasnije jugoistokom regiona R5 kao i nad jugom regiona R3. Nad ovim predelima se povremene padavine očekuju i u utorak pre podne, dok će nad ostalim predelima biti uglavnom suvo i oblačno.

U ponedeljak vetar slab, posle podne u okretanju na severozapadni smer, dok će u utorak biti umeren do pojačan, severni. Ponedeljak donosi maksimum od +12 nad regionima R1 i R2 do oko +18 ponegde na jugoistoku regiona R5.

U utorak i sredu svugde hladnije uz maksimume od +6 do +13 stepeni Celzijusa. U planinama preko 1000mnv tokom ova dva dana može biti slabog snega povremeno.

Noć ka četvrtku uz razvedravanje donosi relativno niske minimume koji bi se uglavnom kretali od -1 do +4, a lokalno i oko -3 stepena Celzijusa i to pre osvega u planinsko-kotlinskom delu regiona R3 i R5. Ponegde može biti štete od kasnog mraza, ali se za sada jača oštećenja ne očekuju, obzirom da tamo gde se mraz i javi ne bi trebao biti jak i dugotrajan. Od četvrtka pod uticajem anticiklona toplije, dok će u subotu uslediti razvijanje sekundarnog ciklona nad severnim Jadranom.

Četvrtak i petak donose maksimume od +11 do +18 stepeni Celzijusa i više neće biti opanosti od mraza, dok bi za naredni vikend uz jako južno strujanje maksimumi mogli biti i oko +23 stepena Celzijusa.

U nedelju krajem dana na zapadu regiona R5, regionima R1, R2 i R4 jače pogoršanje uz kišu i moguće pljuskove.

Oko 25.03. postoji mogućnost daljeg pogoršanja i osetnijeg zahlađenja koje bi potencijalno moglo doneti pojavu snega i nižim predelima pre svega regiona R1, R2, i R4, ali za sada ta verovatnoća ne ide preko 25% i u narednim danima u koliko bude potrebe uslediće najave za moguću opasnost od kasnog snega i mraza.

Marko Čubrilo, profesor geografije