26.12.2022

Nedeljna vremenska prognoza za period od 26.12. do 1.1.




Izuzetno topao period se nastavlja. Samo u utorak 27.12. se očekuje prolazno pogoršanje vremena i manje zahlađenje. Za sada do 5.1. nema signala za moguću promenu vremena i jače zahlađenje.


Pregled po danima
_____________


U ponedeljak tokom dana malo do umereno oblačno uz sunčane intervale i izuzetno toplo vreme za ovaj deo godine. Krajem dana na severozapadu regiona R1 i R5 postepeno naoblačenje. Dnevni maksimum znatno izanad proseka i trebao bi se kretati od +8 do +15,a  lokalno nad fenskim delom regiona R1, R4 i R5 i do oko +20 stepeni Celzijusa. Vetar slab do umeren, južni i jugozapadni.

U noći ka utorku oslabljen hladan front prvo zahvata regione R1 i R2, a u utorak tokom dana će se padavinska zona fronta uz postepeno slabljenje premeštati dalje na jugoistok, tako da nad večim delom regiona R3 i jugoistokom regiona R5 treba očekivati samo slabu kišu, lokalno. U zoni hladnog fronta vetar u okretanju na severozapadni smer i na kratko može biti i jak, posebno nad regionima R1, R2 i R3. Nad najvišim planinama regiona R5, posle podne može biti slabog snega. Uveče prestanak padavina i rezvedravanje, prvo nad regionima R1 i R2.

Biće hladnije u odnosu na ponedeljak, ali i dalje toplo za ovaj deo godine uz maksimume koji bi se kretali od +5 do +11,a  samo na krajnjem jugu regiona R5 do oko +16 stepeni Celzijusa.
 
U sredu ujutro vedro, a  nad regionima R1, R2 i severu regiona R4 pojava slabog mraza. Tokom dana malo do umereno oblačno, suvo i relativno toplo uz maksimume koji bi se kretali do +6 do +12 stepeni Celzijusa. Vetar će biti slab.
 
Do kraja ove i početkom sledeće godine uglavnom suvo i relativno toplo vreme. Samo je u petak 30.12. moguće prolazno naoblačenje i ređa pojava slabe kiše. Vetar će biti slab. Minimumi od 0 do +5, a maksimumi od +7 do +13, a oko 01.01. lokalno i oko +15 stepeni Celzijusa. Samo ponedge gde se magla i niski oblaci duže zadrže tmurno uz maksimum oko +3 stepena Celzijusa.

U narednih nedelju dana se očekuje malo padavina i samo ponegde nad delovima regiona R1, R2 i R5 totali mogu biti oko 5 mm taloga, dok se snežne padavine praktično nigde ne očekuju.
 
Promena sinoptike koja bi nas mogla vratiti u zimske odlike vremena je moguća negde posle 06.01.2023.

Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija