31.03.2023

Preporuke tretmana zaštite i ishrane u voćarstvu
Jabuka
_____________


Jabuka se u većini naših voćarskih regiona u zavisnosti od lokaliteta nalazi u fazi zeleni buketići (BBCH 19-51). Od subote se očekuju obilne padavine koje donose mogućnost zaražavanja čađavom krastavošću lista i plodova (V.inaequalis). Sorte osetljive na pepelnicu (P.leucotricha) kao što je Ajdared, Jonagold i njegovi klonovi i slične, treba upravo sada tretirati efikasnim fungicidima da bi se sprečile infekcije. Takodje se očekuju niske temperature i pojava mraza koje konstantno izazivaju stres u biljkama.

Preporučujemo sledeću kombinaciju fungicida i folijarne prihrane:

 1. Fontelis(Corteva) 0,75 l/ha – novi SDHI fungicid, odličan protiv pepelnice i čađave krastavosti
 2. Alcoban (ditianon) 0,5 kg/ha – preventivni fungicid
 3. Megafol 2l/ha ili MC Cream 2 l/ha – protiv stresa izazvanog niskim temperaturama
 4. Rhea 1l/Ha (pirimetanil) proveren sistemični fungicid protiv čadjave krastavosti
 5. Lebosol Mangan 1l/Ha (500g/l mangan karbonat)
 6. Lebosol Bor1l/Ha (150g/l bor etanol amin)
 
Naša preporuka uz fungicidne tretmane obavezno dodati kombinacije mikro elenenata Nemačke kompanije Lebosol za koju je ekskluzivni distributer kompanija Savacoop, a predstavljaju obaveznu tehnologiju u proizvodnji jabuke.Jabuka zeleni buketići (foto: Slavko Gudurić, stručna služba Savacoop, Irig 30.03.2023.)


Koštičavo voće
_____________


Višnja I šljiva se nalazi u fenofazi početak cvetanja, dok su kajsija I breskva u punom cvetanju. Padavine koje počinju u subotu najviše pogoduju razvijanjem patogena koji izaziva truleži cvetova i grančica (M.laxa).

Savacoop preporučuje kombinacije fungicida sa folijarnom prihranom:

Breskva, kajsija, višnja, trešnja i šljiva
 1. Celus (Savacoop) u dozi od 250g/Haefikasan na niskim temperaturama na “monilioze”
 2. Megafol 2l/ha ili MC Cream 2 l/ha – protiv stresa i poboljšavanja oplodnje
 3. Lebosol Magsoft(350G/l MgO I 240g/l S) neophodan za proces fotosinteze
 4. Lebosol Bor – 1,5-2 l/ha – poboljšanje oplodnje (bor etanol amin 150 g/l)
 
Napomena:
U voćnjacima koji raspolažu sistem za navodnjavanje, preporuka je primeniti Valagro Viva (huminske kiseline) koje potpomažu mikrobiološku ravnotežu 20l/Ha naizmenično sa ferrilene trium (gvodže 6%) radi sprečavanja pojave simptoma hloroze.Šljiva početak cvetanja (foto: Slavko Gudurić, stručna služba Savacoop, Irig 30.03.2023.)


Vinova loza
_____________


Vinova loza se nalazi u fazi kretanje sokova, što je idalan momenat za proizvodjače koji još uvek nisu uradili tretman bakrom da iskorite naredne dane. Preporuka savacoop tima:

 1. Cobox(bakar oksihlorid 350g/kg) u dozi od 3,5kg/ha proveren protiv “plamenjača”Foto: (Slavko Gudurić, stručna služba Savacoop, Irig 30.03.2023.)Slavko Gudurić, stručna služba Savacoop-a