06.10.2023

Zaštita i ishrana jesenjeg lisnatog povrća - Kupus




Kupus za jesenju potrošnju
_____________


U povrtarskim rejonima gde se uzgaja kupus za jesenju potrošnju ova proizvodnja je u punom zamahu. Kupus je počeo da se glaviči. Uslovi temperature i vlažnosti mu odgovaraju, tako da se može očekivati visok i kvalitetan prinos.




Kupus – hibrid Bucharest, Baluga, Čačak, 29.9.2023.god; Foto: Tine Bošković





Kupus – hibrid Bravo, Baluga, Čačak, 15.9.2023.god; Foto: Tine Bošković



U ovakvim uslovima ne bi valjalo da dođe do opuštanja, s obzirom da pojedini štetni organizmi mogu bitno da umanje prinos i kvalitet. Evo najvažnijih problema:

1. Bakterioze (Xanthomonas sp.) – prouzrokovač crne truleži kupusa. Ovo je najpogubniji parazit za kupus. Za razliku od nekih drugih truležnica, on u potpunosti prožima glavicu tako da je ona praktično neupotrebljiva. Načelno, sve bakterije iz ovog roda su toploljubive i odgovaraju im vreli dani, tople noći, ispresecani padavinama ili zalivanjem veštačkom kišom. Međutim, jesenji period (septembar-oktobar) sa rosnim jutrima iza kojih dolazi sunčan dan, takođe pogoduju razvoju ovog parazita. Pošto izvora zaraze uvek ima, moguća su iznenađenja koja mnogo koštaju.




Bakterioze na kupusu (početak zaraze)




Bakterioze na kupusu (središnja faza razvoja bolesti)




Bakterioze na kupusu (potpuno propadanje glavice)


2. Siva plesan
(Botrytis cinerea).
– prouzrokovač sive truleži kupusa. Redovan je pratilac svih vrsta biljne proizvodnje gde se obavlja zalivanje. Pogoduje joj vlažna i topla jesen, kao i povrede listova (najčešće od štetočina kao što su gusenice). Ima ga u manjoj ili većoj meri gotovo svake proizvodne sezone. Ova bolest se mora držati pod kontrolom zbog toga što se širenje nastavlja i u skladištu. Za razliku od crne (bakteriozne truleži) siva trulež dovodi do postepenog,  slojevitog propadanja ovojnih listova.





Siva trulež na kupusu na kupusu (postepeno propadanje ovojnih listova glavice)


3. Sovice (Mamestra brassicae). – Razvijaju dve generacije godišnje, s tim da je druga (septembarska) generacija daleko štetnija zbog fenofaze kupusa u kojoj se nalazi.  Gusenice ovih leptira prave trostruku štetu na kupusu. Osim direktne štete na listovima koje izazivaju halapljivom ishranom, one praveći kanale dublje ka središtu glavice ostavljaju za sobom obilje izmeta koji bitno smanjuje kvalitet glavice i njenu upotrebnu vrednost. Pored toga, izgrizline su odlična ulazna vrata za infekcije sivom plesni.




Štete od sovica na kupusu




Gusenica sovice sa obiljem izmeta



Preporuka tretmana zaštite kupusa
_____________


Nabrojani problemi (u najavi) nisu nerešivi. Potrebna je istrajnost. Preporuka je sledeća:

U naradne dve nedelje potrebno je izvršiti dva tretmana sledećom kombinacijom sredstava:

1. Biotic B – 2-3l/ha – mikrobiološko đubrivo na bazi aktivnih sojeva bakterije Bacillus subtilis ima biostimulativna svojstva i aktivno delovanje na brojne patogene. Potpomaže u kontroli bakterioza koje prouzrokuje Xanthomonas aktivno i stvaranjem zaštitnog filma na površini lista. Ovaj zaštitni film nije fizičkog karaktera, već bakterije luče nekoliko vrsta antibiotika koji aktivno suzbijaju ove bakterije. Vreme za primenu ovog preparata je ovih dana idealno s obzirom da bakterijski preparati imaju bolje delovanje u uslovima povećane vlažnosti. Pored fitopatogenih bakterija B.subtillis ima dobro delovanje na gljivice poput Botrytis cinerea.

2. Fontelis™ - 1,8l/hafungicid na bazi a.m. pentiopirad. Idealan proizvod za zaštitu kupusa od sive plesni. Prednost u odnosu na druge proizvode za ovu namenu mu je što ima izuzetno dobru lepljivost za kutikulu lista kupusa. List kupusa, inače, ima izraženu voštanu prevlaku pa je zato često teško zadržavanje sredstava za zaštitu na njegovoj površini. Pored delovanja na sivu plesan, ovaj fungicid je odličan u suzbijanju čitavog spektra parazitnih gljivica koje su manje značajne u ovom periodu.

3. Cyperguard 200 EC – 0,25l/ha cipermetrin 200g/l – insekticid za suzbijanje gusenica leptira - sovica. Kontaktni inskticid, ima vrlo brzo delovanje. Osim gusenica, deluje i na leptire.

4. Affirm Opti – 1,5-2kg/ha – insekticid na bazi emamektin benzoata. Ovo je kontaktni i utrobni insekticid. Isključivo suzbija gusenice. Osim direktnog delovanja na sovice, odlikuje se i produženim delovanjem na osnovu ishrane tretiranim lišćem. Ima vrlo kratku karencu. Stabilan proizvod u odnosu na druge proizvode na osnovu ove a.m., jer posebna tehnologija izrade omogućava primenu i u sunčanom delu dana.

5. Lebosol RapsMix SC 2-3l/hafolijarno sredstvo za ishranu kupsnjača. Ima izbalansiran odnos mikroelemenata (60g/l B, 70g/l Mn, 130g/l CaO, 135g/l S, 7g/l Mo) gde prednjači sumpor za kojim kupusnjače imaju izraženu potrebu. Ostali mikroelementi su odgovorni za stabilan razvoj, čvršću konstrukciju biljke koja može da se čuva duže vreme. 


Tine Bošković

Stručna služba SAVACOOP